Fokus

Peskov: Težak posao za ruskog ambasadora nakon povratka u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

14:25

Peskov: Težak posao za ruskog ambasadora nakon povratka u SAD
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Pred ambasadorom Rusije u SAD Anatolijem Antonovim je mnogo teškog posla nakon povratka u Vašington, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi smo u radnom raspoloženju. Ambasadori se vraćaju na posao u prestonicama (Rusije i SAD) nakon dogovora dvojice predsednika. Ruski ambasador u Vašingtoinu ima više nego dovoljno posla da uradi. Posao će biti težak", rekao je Peskov.

Antonov se sinoć vratio u Vašington, nakon što je tri meseca bio na konsultacijama u Moskvi, a kako je saopštila ruska ambasada u SAD, ponovo je preuzeo dužnost.

Američki Stejt department i Bela kuća još nisu odgovorili na pitanje agencije TASS kada će se američki ambasador Džon Saliven vratiti u Moskvu.

Dogovor o povratku ambasadora postignut je tokom sastanka predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, tokom susreta u Ženevi.

Antonov je u martu povučen iz Vašingtona na konsultacije nakon što je Bajden izjavio da smatra da je Putin ubica, a SAD su povukle Salivena na konsultacije 22. aprila.

Samit nece zaustaviti SAD u "obuzdavanju" Rusije

Zvanični Kremlj saopštio je danas da ne očekuje da će Sjedinjene Američke Države prestati da pokušavaju da "obuzdaju" Rusiju nakon samita između lidera dve zemlje, kao i da je važno da dve sile budu pragmatične usred razgovora o novim američkim sankcijama.

"Reči predsednika o konstruktivnom raspoloženju tokom samita ne sugerišu da smo se udaljili od trezvenih procena naših bilateralnih odnosa sa SAD", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Rojters.

"Pragmatizam i trezvenost su najvažniji u ovim odnosima. I jedno i drugo sugeriše da konstruktivni, pozitivni rezultati samita, apsolutno ne ukazuju na to da će Sjedinjene Države napustiti svoju politiku obuzdavanja Rusije", rekao je on.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u nedelju za CNN da SAD pripremaju dodatne sankcije u vezi sa trovanjem Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džo Bajden sastali su se prošle nedelje na samitu u Ženevi, koji su obojica ocenili kao pragmatičan, a ne prijateljski.

Preporuka za vas

"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije

Komentari (0)

Svet