Fokus

Granice Novog Zelanda ponovo otvorene za sve posetioce, prvi put od početka pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

08:46

Granice Novog Zelanda ponovo otvorene za sve posetioce, prvi put od početka pandemije
Granice Novog Zelanda ponovo otvorene za sve posetioce, prvi put od početka pandemije - Copyright AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Granice Novog Zelanda od danas su potpuno otvorene za posetioce iz celog sveta, prvi put otkako je u martu 2020. godine uveden lokdaun zbog pandemije kovida.

Granice Novog Zelanda su počele da se otvaraju u februaru, prvo za Novozelanđane, a potom su se mere postepeno ublažavale, navodi Rojters.

Proces potpunog otvaranja završen je u nedelju u ponoć po lokalnom vremenu, kada je posetiocima kojima su potrebne vize, kao i stranim studentima, dozvoljeno da se vrate na Novi Zeland, preneo je Rojters.

I dalje, većina putnika koji dolaze na Novi Zeland moraju da budu vakcinisani protiv kovida i da budu negativni prilikom dvostrukog testiranja pre dolaska, međutim, karantina više nema.

Premijerka Džasinda Ardern je rekla da je finalna faza otvaranja granica značajan momenat za tu zemlju.

"Bio je to dobro osmišljen i oprezan proces otvaranja od februara, u kojem smo mi, kao i ostatak sveta, nastavili da prolazimo kroz pandemiju, čuvajući naše građane bezbednim", kazala je Ardern na Kineskom biznis samitu u Oklendu.

Ministar turizma Novog Zelanda Stjuard Neš rekao je da će povratak kruzera biti podstrek za lokalne industrije.

"Većina kruzera nam dolazi tokom toplijih meseci, dakle, u periodu od oktobra do aprila, jer leto je glavni deo naše turističke sezone. Njihov dolazak znači da će turistička industrija raditi punom parom", kazao je Neš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet