Fokus

UZAVRELO NA PACIFIKU Kineske letelice u zoni protivvazdušne odbrane, Tajvan podigao lovce

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

03/08/2022

-

07:16

UZAVRELO NA PACIFIKU Kineske letelice u zoni protivvazdušne odbrane, Tajvan podigao lovce
UZAVRELO NA PACIFIKU Kineske letelice u zoni protivvazdušne odbrane, Tajvan podigao lovce - Copyright Profimedia, Tanjug/AP/Andy Wong, Taiwan Presidential Office

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela je sinoć u Tajpej, uoči azijske turneje na kojoj se trenutno nalazi. Njena poseta izazvala je tenzije u čitavom svetu, posebno zbog najavljenih sastanaka sa zvaničnicima Tajvana. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ovu posetu nazvalo je "ekstremno opasnim potezom", Rusija "čistom provokacijom", dok portparol Pentagona Džon Kirbi smatra da je poseta Nensi Pelosi u skladu sa politikom "jedne Kine". Ova politika znači da SAD priznaju stav Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

Samo par sati nakon što je Pelosi alternativnom rutom, izbegavajući Južno kinesko more, sletela u Tajpej, Kina je započela vojne vežbe nedaleko od obale Tajvana. S druge strane, Tajvan te vežbe smatra psihološkim zastrašivanjem i obećava da "vojska ima sposobnost i samopuzdanje da osigura bezbednost ostrva".

Euronews Srbija

19.37 G7 poziva Kinu da pitanje Tajvana rešava mirnim putem

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) pozvali su danas Kinu da pitanje Tajvana rešava na miran način. Apel je upućen nakon što je Kina izrazila nezadovoljstvo zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i organizovala vojne manevre u vodama oko Tajvana, prenosi Rojters.

"Nema opravdanja da se poseta koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu. Normalna je i rutinska aktivnost kada zakonodavci naših zemalja putuju u inostranstvo", poručili su ministri spoljnih poslova G7 u današnjem saopštenju objavljenom u Nemačkoj, ocenivši da eskalacija koju je izazvala Kina preti da poveća tenzije i destabilizuje region.

17.55 Pelosi: Kina ne može da spreči posete svetskih lidera Tajvanu

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas, nakon posete Tajvanu, da Kina ne može da spreči svetske lidere da putuju na to ostrvo. Pelosi je navela da je "Tajvan sprečen da učestvuje u sastancima na globalnom nivou" zbog protivljenja Komunističke partije Kine, a kao primer navela nedavni sastanak Svetske zdravstvene organizacije.

"Iako mogu da spreče Tajvan da pošalje svoje lidere na globalne forume, ne mogu da spreče svetske lidera ili bilo koga drugog da otputuju na Tajvan kako bi odali poštovanje njegovoj demokratiji u procvatu, istakli njegove mnogobrojne uspehe i ponovo potvrdili našu posvećenost kontinuiranoj saradnji", rekla je Pelosi.

17.30 Tajvan podigao borbene avione zbog kineskih letelica

Tajvan je danas podigao svoje borbene avione zbog ulaska 27 kineskih letelica u zonu protivvazdušne odbrane ovog ostrva, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, 22 kineska aviona prešla su središnju liniju, koja razdvaja ostrvo od ostatka Kine, prenosi Rojters.

Tajvan je saopštio da je poslao avione i rasporedio raketne sisteme da prate kineske aktivnosti u, kako navodi, njegovoj "identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane". Prema navodima tajvanskog Ministarstva odbrane, u misiji je učestvovalo 16 kineskih lovaca Su-30 i 11 drugih aviona.

13.20 Kineske vežbe oko Tajvana

Dopisnik BBC iz Kine Stiven Mekdonel na Tviteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji koja prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vežbi, koje će se održati od četvrtka do nedelje.

12.08 Pelosi napustila Tajvan, ostale napetosti

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi napustila je Tajpej. Kako javlja CNN, njen avion poleteo je sa aerodroma Songšan i krenuo u posetu Južnoj Koreji.  Kako navodi RIA Novosti, ona se danas sastala i sa malom grupom aktivista koji su pobegli iz Hongkonga i sa kontinentalnog dela Kine, a domaćin je bio Američki institut na Tajvanu, koji u suštini predstavlja SAD na ostrvu. Tokom posete Pelosi, više od 100 policajaca je čuvalo spomen-park dok su desetine pristalica ponovnog ujedinjenja Kine i Tajvana protestovale sa plakatima i transparentima protiv posete američke zvaničnice, ističući da ona podriva mir i stabilnost na ostrvu.

Associated Press • Euronews Serbia

11.58 Počele vojne vežbe SAD i Indonezije na Sumatri

SAD i Indonezija započele su danas godišnje zajedničke vojne vežbe na indonezijskom ostrvu Sumatra. Više od 5.000 vojnika iz SAD, Indonezije, Australije, Japana i Singapura učestvuje u ovogodišnjim vežbama, što ih čini najmasovnijim od kada su prvi put održane 2009. godine, prenosi AP. Vežbe će trajati do 14. avgusta i obuhvataju manevre vojske, mornarice, vazduhoplovstva i marinaca.

11.17 Peking: Odlučno ćemo zaštititi nacionalni suverenitet

„Pelosi je posetila Tajvan uprkos upornim protestima Kine. Kina će preduzeti sve neophodne kontramere da odlučno zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, saopštila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin na konferenciji za medije, prenosi TASS.

Poseta Pelosi Tajpeju „ozbiljno podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“ i trebalo bi je tretirati „kao signal podrške tajvanskim separatistima“, dodala je ona.

„Vašington i pristalice takozvane nezavisnosti ostrva snosiće celokupnu odgovornost za kontramere i sankcije Pekinga protiv SAD. Sva međunarodna zajednica smatra ove postupke Pelosi pogrešnim i treba da usledi kazna kao odgovor na njih“, naglasila je Hua, prenosi TASS.

profimedia

 

10.42 Rojters: Razmatrano da Pelosi putuje na Tajvan sa kineskim zvaničnikom 

Američki državni sekretar Entoni Blinken razmatrao je prošlog meseca na Baliju mogućnost da predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi otputuje na Tajvan zajedno sa svojim kineskim kolegom, prenosi Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika Stejt departmenta. Izvor britanske agencije je dodao da Blinken ne planira da se sastane sa kineskim ili ruskim kolegama na predstojećem samitu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

09.40 Kina uvela sankcije za dva fonda na Tajvanu 

Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog "podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine", saopštio je danas portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za tajvanske poslove, Ma Sjaoguang. Prema njegovim rečima sankcije su uvedene "Tajvanskoj fondaciji za demokratiju" i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj, prenosi agencija Tass. Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se dalje. Pored toga, Peking je sankcionisao nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su obezbeđivale sredstva za pomenute fondove, piše u saopštenju.

09.14 Lavrov uporedio posetu Pelosi Tajvanu sa pristupom SAD Ukrajini

Poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, odražava isti pristup koji Vašington pokazuje u vezi sa situacijom u Ukrajini, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Prema njegovom mišljenju, posetom Pelosi Tajvanu, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da dokažu celom svetu da mogu da rade sve što im se prohte, a bez kazne, prenosi RIA Novosti. Lavrov je kazao da ne vidi drugi razlog za takav, kako je rekao, iritirajući postupak SAD, koje vrlo dobro znaju šta to znači za Kinu. 

09.09 Armija Kine objavila fotografije sa vežbi u blizini Tajvana

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine, objavila je danas fotografije sa vojnih vežbi kod obala Tajvana.

"Trećeg avgusta, istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojoj su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage", navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži VeChat.

Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema, prenosi RIA Novosti.

 

 

08.30 Kocka: Reakcije na posetu Nensi Pelosi Tajvanu

Nensi Pelosi je tokom istorijske posete Tajvanu održala govor parlamentu, sastala se predsednicom Tajvana, primila odlikovanje. Na tviteru je napisala da ova poseta potvrđuje da SAD stoji iza Tajvana i podržava ovu zemlju koju je nazvala jednom od najslobodnijih društava u svetu.

Sa druge strane Kina je pojačala je vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu, održala vazdušne i pomorske vežbe u blizini Tajvana, uložila protest ambasadoru SAD u Kini, a na ekonomskom planu uvela niz sankciju za manje od 24 sata. Jutros je stigla vest da se uvedene sankcije na izvoz prirodnog peska na Tajvan. Šef diplomatije Kine osudio je posetu Tajvanu, poručio SAD da prestanu da ugrožavaju politiku jedne Kine. 

Euronews Srbija

Kineski planovi da pojača vojnu aktivnost u Tajvanskom moreuzu na Tajvanu smatraju ugrožavanjem Tajvanskih luka i gradova. Vašington, iako zvanično podržava posetu, pokušava da umanji štetne posledice i da spreči da se tenzije pojašaju. 

08.19 Pelosi: Kina neće stati na put ljudima koji dolaze na Tajvan, Cai: Nećemo se povući pred sve većim vojnim pretnjama 

Nedvosmisleno mora da bude jasno da SAD neće napustiti Tajvan, izjavila je danas predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven sa kojom se sastala u Tajpeju.

„Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo", istakla je Pelosi, prenosi CNN. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Taiwan Presidential Office

 

07.40 Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana

Kina je od danas obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sijaoguang, portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom savetu. Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, pomorandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen", naveo je Ma. Do najnovijeg zaoštravanja odnosa u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongres Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

07.30 Chin: Kina ima pravo da zaštiti svoj suverenitet nad Tajvanom

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi kineskom regionu Tajvanu.

On je u intervjuu za CNN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i istakao da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

07.20 Tajpej: Kina vojnim vežbama krši pravila UN, ostrvo blokirano

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

U saopštenju se navodi da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići "nivo budnosti" na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters. 

Tanjug AP/Chiang Ying-ying

 

Ističu da "Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana", te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi. Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

07.15 Kina zapretila britanskim poslanicima ako odu na Tajvan

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang pozvao je britanske političare da "ne igraju onako kako sviraju SAD" i obećao "teške posledice" ukoliko britanski poslanici kroče na Tajvan.

Kineski ambasador podsetio je britansku vladu na zajedničko saopštenje koje su dve zemlje potpisale 1972. godine, kada su počele da razmenjuju ambasadore, prenosi londonski dnevnik Gardijan. On je upozorio da će mešanje u unutrašnje stvari Kine neizbežno dovesti do teških posledica u odnosima Kine i Velike Britanije.

07.01 Pelosi se obratila u tajvanskom parlamentu: SAD neće napustiti Tajvan

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi obratila se danas u tajvanskom parlamentu, zahvalivši se predsednici Cai Ing-ven na njenom liderstvu i pozvala na jačanje međuparlamentarne saradnje.

"Pohvaljujemo Tajvan što je jedno od najslobodnijih društava na svetu", kazala je Pelosi u tajvanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Pelosi je istakla da želi da "nedvosmisleno bude jasno" da SAD neće napustiti Tajvan, navodi CNN.

„Naša delegacija je došla u Tajpej da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i da smo ponosni na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“, navela je Pelosi, prenosi CNN.

Ona je rekla i da Vašington namerava da ojača industriju čipova kako bi na tom polju mogao da se takmiči sa Kinom, te da to „nudi veće mogućnosti za ekonomsku saradnju SAD i Tajvana“, navodi Rojters.

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

 

Ona je dodala da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai, prenosi CNN.

Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

06.30  MSP Kine: Ujedinjenje Kine sa Tajvanom istorijska neminovnost

Potpuno ujedinjenje Kine sa Tajvanom je istorijska neminovnost, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, povodom posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

"Ostvarenje punog nacionalnog ujedinjenja je opšta tendencija i istorijska neminovnost", istakao je Vang, prenosi RIA Novosti.

Kineski šef diplomatije je preporučio SAD da ne sanjaju o ometanju velikog cilja ponovnog ujedinjenja Kine. Istakao je da Kina neće ostaviti prostora za delovanje snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

"Ma koliko SAD povlađivale ''nezavisnosti'' ostrva, ti napori će biti uzaludni", istakao je Vang.

Naveo je da su pokušaji da Tajvan bude iskorišćen za obuzdavanje razvoja Kine osuđeni na propast i pozvao SAD da odmah prestanu da igraju na "tajvansku kartu" kako bi stvorili nered u Azijsko-pacifičkom regionu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet