Fokus

Varnice u pojasu Gaze, odbijen prekid vatre: Izrael poručuje da neće sedeti skrštenih ruku, Islamski džihad preti

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2022

-

08:40

Varnice u pojasu Gaze, odbijen prekid vatre: Izrael poručuje da neće sedeti skrštenih ruku, Islamski džihad preti
Varnice u pojasu Gaze, odbijen prekid vatre: Izrael poručuje da neće sedeti skrštenih ruku, Islamski džihad preti - Copyright Tanjug/AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Izraela saopštila je danas da je od petka popodne na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz pojasa Gaze, prenosi Tajms of Izrael. Izraelske odbrambene snage saopštile su jutros da su spremne za, kako je navedeno, "nedelju operaciju".  Ističe se da se trenutno ne vode pregovori o okončanju nasilja. Vojska je navela da je raketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" pokazao 95 odsto uspeha u presretanju projektila koje su prema izraelskim gradovima ispalile terorističke grupe iz pojasa Gaze.

Portparol vojske Ran Kočav rekao je na brifingu za novinare da oko 30 raketa koje su ispaljene nije prešlo u Izrael i da je palo unutar pojasa Gaze.

U svom prvom javnom obraćanju, od kako je juče potpisao pokretanje operacije "Zora" u Gazi, izraelski premijer Jair Lapid je rekao da će bitka potrajati koliko god je potrebno i da vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada iz Gaze na Izrael.

Govoreći nekoliko sekundi nakon što je Islamski džihad počeo da ispaljuje rakete na Izrael, on je kazao da Izrael nije zainteresovan za širu vojnu kampanju, ali se ne plaši da je sprovede ako bude potrebno, preneo je dnevnik "Tajms of Izrael".

"Pre otprilike četiri sata Izraelske odbrambene snage u saradnji sa Izraelskom bezbednosnom agencijom napale su ciljeve Islamskog džihada u Gazi. Među ubijenima su bili i Tajsir al-DŽabari, jedan od dvojice najviših komandanata Islamskog džihada, kao i ćelija koja se spremala da pokrene protivtenkovski raketni napad na Izrael", istakao je Lapid.

Odbijen predlog Egipta

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naredio je izgraelskim oružanim snagama da nastave ofanzivne akcije protiv palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze, saopšteno je iz kabineta ministra.

Sa druge strane, komandant iranske elitne Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio je danas da će Izrael "platiti visoku cenu za svoje najnovije napade na Palestince u Gazi", javila je iranska državna televizija. On se, inače, sastao sa liderom Islamskog džihada Ziadom al-Nahalom koji se trenutno nalazi u Iranu.

Palestinska teroristička grupa Islamski džihad odbacila je egipatski predlog za privremeni prekid vatre sa Izraelom, javila je televizija Al-Majaden povezana sa Hezbolahom, poručivši da je "sada vreme da se odgovori na zločinačke okupacije". Odgovor je usledio nakon što su egipatski pregovarači predložili pauzu u neprijateljstvima kako bi se stvorila prilika za pregovore o dugotrajnijem prekidu vatre, preneo je izraelski dnevnik "Tajms of Izrael".

"Izrael neće sedeti skrštenih ruku"

Prema njegovim rečima, direktiva koju su snage bezbednosti dobile je bila jasna: Izrael neće sedeti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima.

AP Photo/Ariel Schalit

 

"Istovremeno, nećemo prihvatiti nikakve ultimatume u vezi sa operacijama Izraelskih odbrambenih snaga i snaga bezbednosti, uključujući i druge frontove. Biće uhapšeni svi koji treba da budu uhapšeni. Svaki pokušaj nanošenja štete civilima ili vojnicima naići će na oštar odgovor", poručio je Lapid.

On je naveo da su jučerašnje aktivnosti u Gazi učinjene protiv konkretnih pretnji koje su poremetile svakodnevnu rutinu u južnom delu Izraela.

"Izrael je izveo preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne pretnje. Mi se ne sukobljavamo sa narodom Gaze", naglasio je Lapid i dodao da će Izrael uraditi šve što je neophodno da odbrani svoj narod.

Sirena za vazdušnu opasnost

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se ponovo jutros u izraelskim gradovima u blizini pojasa Gaze. Za sada nema informacija o povređenima ni materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska saopštila je da je rano jutros izvela nove vazdušne napade na raketne položaje palestinskog Islamskog džihada. Istovremeno, vojska je saopštila da je tokom noći uhapsila 20 osumnjičenih u racijama širom Zapadne obale, uključujući 19 Palestinaca za koje se sumnja da su povezani sa palestinskom grupom Islamski džihad.

Tanjug/AP/Adel Hana

 

Oni su prebačeni u izraelske bezbednosne službe na ispitivanje. Među izraelskim snagama koje su izvele racije nije bilo povređenih. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 15 ljudi ubijeno, uključujući petogodišnju devojčicu, a 55 drugih je ranjeno u napadima koje su izvele izraelske snage.

Izrael je saopštio da su na meti bili ciljevi Islamskog džihada i da je u jednom od napada ubijen ii visoki komandant palestinskog pokreta Islamski džihad. Izraelska vojska navela je da je gađala ciljeve u Gazi nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata Basama al Sadija.

Izraelska vojska pokrenula je u petak udare na, kako je navela, ciljeve Islamskog džihada u Gazi, dok tenzije nastavljaju da rastu između Izraela i palestinskih militantnih grupa, navodi CNN.

Islamski džihad je u saopštenju naveo da je jedan od njegovih visokih lidera - Tajsir Al Džabari ubijen u izraelskom napadu. Al Džabiti je bio je komandant u brigadi Kuds, oružanom krilu Islamskog džihada, navodi grupa, i član njenog Vojnog saveta.

Gazom i njenih dva miliona stanovnika upravlja militantna organizacija Hamas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet