Fokus

Sirene za uzbunu u pojasu Gaze: Izrael pokrenuo operaciju "Zora", ubijen vođa Islamskog džihada

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

05/08/2022

-

19:46

Sirene za uzbunu u pojasu Gaze: Izrael pokrenuo operaciju "Zora", ubijen vođa Islamskog džihada
Tanjug/AP/Adel Hana - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Egipat posreduje između Izraela i Palestinaca kako bi sprečio eskalaciju nakon izraelskog udara na pojas Gaze, izvestio je danas državni televizijski kanal.

Izraelski vazdušni napadi pogodili su mete širom Gaze ranije tokom dana, a u tim je napadima ubijen visoki komandant palestinskog pokreta Islamski džihad, prenosi Rojters. Večaras je usledio odgovor Islamskog džihada, pa je granatiran južni i centralni deo Izraela.

Najmanje deset osoba je poginulo u današnjim napadima izraelske vojske pod nazivom "Zora", među kojima i jedna petogodišnja devojčica, a još 55 ljudi je ranjeno, objavilo je danas palestinsko ministarstvo zdrvalja posle izraelskih vojnih udara u pojasu Gaze koje Izrael, prema izveštaju mreže CNN, naziva "smrtonosnim udarima" na ciljeve Islamskog džihada.

Islamski džihad je potom ispalio više od 100 raketa, prenosi Tajms of Izrael.


Njihov portparol je rekao da ta organizacija preuzima odgovornost za večerašnje raketiranje gradova u južnom i centralnom Izraelu i upozorio je da je to "samo početak odgovora" na ubistvo komandanata grupe Tajsera Džabarija.

Opština Tel Aviv saopštila je da otvara javna skloništa po uputstvima vojne komande.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

Izraelska vojska pokrenula je u petak smrtonosne udare na, kako je opisala, ciljeve Islamskog džihada u Gazi, dok tenzije nastavljaju da rastu između Izraela i palestinskih militantnih grupa, navodi CNN.

Islamski džihad je u saopštenju naveo da je jedan od njegovih visokih lidera - Tajsir Al Džabari ubijen u izraelskom napadu. Al Džabiti je bio je komandant u brigadi Kuds, oružanom krilu Islamskog džihada, navodi grupa, i član njenog Vojnog saveta.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

Gazom i njenih dva miliona stanovnika upravlja militantna organizacija Hamas.

Izrael poziva do 25.000 rezervista za akciju 

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je danas angažovanje do 25.000 rezervista zbog tekuće vojne operacije u Pojasu Gaze, saopštila je pres služba ministra.

AP Photo/Ariel Schalit

 

"Na osnovu procene bezbednosne situacije odlučeno je da se angažuje do 25.000 rezervnih boraca za pojačanje snaga Južne komande, protivvazdušne odbrane, pozadine, borbenih jedinica i komandno-kontrolnog štaba", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Izraelska vlast je izdala upozorenje o mogućim raketnim udarima Palestinaca na izraelske gradove.

Tokom dana tim povodom oglasile se se sirene u centralnim i južnim oblastima zemlje, prenosi Rojters.

Izraelski premijer: Bitka će trajati koliko god bude potrebno

U svom prvom javnom obraćanju od kako je ranije danas potpisao pokretanje operacije "Zora" u Gazi, izraelski premijer Jair Lapid je rekao da će bitka potrajati koliko god je potrebno i da vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada iz Gaze na Izrael.

Govoreći nekoliko sekundi nakon što je Islamski džihad počeo da ispaljuje rakete na Izrael, on je kazao da Izrael nije zainteresovan za širu vojnu kampanju, ali se ne plaši da je sprovede ako bude potrebno, preneo je dnevnik "Tajms of Izrael".

"Pre otprilike četiri sata Izraelske odbrambene snage u saradnji sa Izraelskom bezbednosnom agencijom napale su ciljeve Islamskog džihada u Gazi. Među ubijenima su bili i Tajsir al-DŽabari, jedan od dvojice najviših komandanata Islamskog džihada, kao i ćelija koja se spremala da pokrene protivtenkovski raketni napad na Izrael", istakao je Lapid.

Prema njegovim rečima, direktiva koju su snage bezbednosti dobile je bila jasna: Izrael neće sedeti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima.

"Istovremeno, nećemo prihvatiti nikakve ultimatume u vezi sa operacijama Izraelskih odbrambenih snaga i snaga bezbednosti, uključujući i druge frontove. Biće uhapšeni svi koji treba da budu uhapšeni. Svaki pokušaj nanošenja štete civilima ili vojnicima naići će na oštar odgovor", poručio je Lapid.

On je naveo da su današnje aktivnosti u Gazi učinjene protiv konkretnih pretnji koje su poremetile svakodnevnu rutinu u južnom delu Izraela.

"Izrael je izveo preciznu protivterorističku operaciju protiv neposredne pretnje. Mi se ne sukobljavamo sa narodom Gaze", naglasio je Lapid i dodao da će Izrael uraditi šve što je neophodno da odbrani svoj narod.

Komentari (0)

Svet