Fokus

Objavljeni sudski spisi o pretresu Trampovog imanja na Floridi: Bivši predsednik čuvao poverljive dokumente

Komentari

Autor: AP/Radio Slobodna Evropa

26/08/2022

-

19:56

Objavljeni sudski spisi o pretresu Trampovog imanja na Floridi: Bivši predsednik čuvao poverljive dokumente
Tanjug/AP/Jon Elswick - Copyright Tanjug/AP/Jon Elswick

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaest od 15 kutija pronađenih na imanju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Floridi početkom ove godine sadržalo je dokumente sa oznakama poverljivosti, uključujući i nivo tajna, prema izjavi FBI-a u kojoj se objašnjava opravdanost ovomesečne pretrage imenja.

Sudski dokumenti poznati kao afidavit od 32 stranice, čak i u svojoj jako redigovanoj formi, nude do sada najdetaljniji opis vladinih zapisa koji su čuvani na Trampovom imanju Mar-a-Lago dugo nakon što je napustio Belu kuću i otkriva ozbiljnost zabrinutosti vlade da su dokumenti tamo bili ilegalno.

Agenti FBI-a pretražili su Mar-a-Lago 8. avgusta kako bi otkrili da li je Trump nepropisno postupao s vladinom dokumentacijom kada je napustio funkciju. Američki predsednici su dužni da prenesu dokumente i e-mailove u Nacionalnu arhivu kada napuste funkciju.

Među najzanimljivijim otkrićima su dokumenti koje je Tramp izneo iz Bele kuće nakon predsednikovanja, a koji su potom predati Nacionalnom arhivu u maju. Od petnaest kutija koje su tada predate, 14 ih je navodno sadržalo poverljive podatke.

Prema izjavi pod zakletvom, bilo je 67 dokumenata označenih kao 'poverljivo', 92 dokumenta označena kao 'tajna', a 25 dokumenata označena kao 'strogo poverljivo'.

"Veruje se" da su "dodatni dokumenti" sa poverljivim informacijama i dalje u Trampovoj kući na Floridi", navodi se u izjavi pod zakletvom.

"Takođe postoji verovatan razlog za verovanje da će se u prostorijama naći dokazi o opstrukciji", dodaje se.

Afidavit uključuje dokaze koje su prikupili tužioci i mogao bi otkriti nove detalje o istrazi.

Ali, mnogi delovi su zatamnjeni, jer je Ministarstvo pravde reklo da bi detalji u njima mogli ugroziti istragu koja je u toku. Navode i potrebu da se zaštiti bezbednost civilnih svedoka i osoblja za provođenje zakona.

Pretres početkom avgusta bio je prvi put da je dom bivšeg predsednika pretresen u okviru krivične istrage. Jedanaest grupa poverljivih dokumenata pronađeno je u pretresu. Tramp je negirao da je uradio bilo šta loše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet