Fokus

Makron sa predsednikom Irana o nuklearnom sporazumu: Lopta je na terenu Teherana

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

17:43

Makron sa predsednikom Irana o nuklearnom sporazumu: Lopta je na terenu Teherana
Emanuel Makron i Ebrahim Raisi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas u četiri oka sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem na marginama Generalne Skupštine UN u Njujorku.

Kako navodi agencija Rojters, sastanak je prvi Raisijev susret sa zapadnim liderom otkako je izabran na tu funkciju prošle godine.

Razgovor dolazi usled potpunog zastoja za oživljavanje nuklearnih pregovora iz 2015. godine i u trenutku kada protesti u Iranu rastu zbog smrti Maše Amini (22), koja je pala u komu i umrla nakon što ju je policija uhapsila prošle nedelje u Teheranu zbog "neprikladne odeće".

"Lopta o postizanju nuklearnog sporazuma sa Iranom sada je na terenu Teherana", rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron novinarima posle sastanka sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem.


Makron je, takođe, istakao potrebu da Međunarodna agencija za atomsku energiju samostalno obavlja svoj posao, preneo je Rojters.

Ovo je prvi Raisijev susret sa jednim zapadnim liderom otkako je izabran za predsednika prošle godine.

Francuska je juče saopštila da ne bi bilo bolje ponude za Iran da oživi nuklearni sporazum sa svetskim silama i da je na Teheranu da sada donese odluku.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji koordinira razgovore, rekao je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da vidi male šanse za napredak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet