Fokus

Istražni odbor Senata SAD: Ministarstvo pravde umanjivalo broj smrti u zatvorima i tokom hapšenja

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

20:23

Istražni odbor Senata SAD: Ministarstvo pravde umanjivalo broj smrti u zatvorima i tokom hapšenja
Istražni odbor Senata SAD: Ministarstvo pravde umanjivalo broj smrti u zatvorima i tokom hapšenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Američko ministarstvo pravde drastično je umanjivalo broj smrtnih slučajeva u državnim zatvorima i tokom hapšenja, ukljucujući propust da evidentira najmanje 990 smrtnih slučajeva samo u 2021. godini, otkrila je u svom izveštaju dvostranačka istraga Senata.

Stalni istražni odbor Senata izdao je dokument od 25 stranica nakon desetomesečne istrage koju je vodio istražni nadzorni organ Kongresa, prenosi Rojters.

Izveštaj je otkrio da u 70 odsto podataka koje je odeljenje prikupilo o smrti u državnim zatvorima 2021. godine nedostaje najmanje jedno polje podataka koje zahteva zakon, a na primer 40 odsto zapisa ne uključuje okolnosti smrti.

Navodi se da se od Ministarstva pravde, prema saveznom Zakonu o prijavljivanju smrti u pritvoru, traži da prikuplja podatke o smrti zatvorenika u svim drzavnim i lokalnim popravnim ustanovama koje prihvataju federalno finansiranje.

Dodaje se da mnoge takve institucije rutinski dobijaju godišnje finansiranje od Memorijalnog programa pomoći u pravosuđu Edvarda Birna (JAG), koji je od 2005. godine dodeljivao milijarde dolara policijskim upravama, državnim i ostalim zatvorima.

Rojters navodi da je zakon iz 2000. godine ponovo ovlastio Kongres 2013. godine, a njegova novija verzija zahtevala je od Ministarstva pravde da podnese Kongresu izveštaj o tome kako mogu biti sprečene smrti u zatvorima.

Međutim, istraga Senata kaže da je odeljenje ne samo premalo prijavljivalo smrtne slučajeve, već da još uvek nije predalo mandatni izvestaj i da to neće učiniti do 2024. godine, sto predstavlja kašnjenje od osam godina.

U izveštaju Senata kritikovano je Ministarstvo pravde zbog toga sto nije javno obaveštavalo javnost o podacima o smrti u ustanovama.

Izveštaj Ministarstva pravde objavljen u petak bavio se mnogim zabrinutostima oko prijavljivanja smrti u zatvoru, rekavši da "prepoznaje važnost prikupljanja potpunih i tačnih podataka kako bi lakše bile kreirane strategije za smanjenje smrtnih slucajeva u pritvoru".

Takođe je rečeno da su neželjene posledice promena zakona iz 2013. "degradirale i ometale sposobnost odeljenja da proizvede potpune i tačne informacije."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet