Fokus

Prvo javno pojavljivanje posle samita u Uzbekistanu: Predsednik Kine na televiziji posle višednevnog odsustva

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

18:03

Prvo javno pojavljivanje posle samita u Uzbekistanu: Predsednik Kine na televiziji posle višednevnog odsustva
Prvo javno pojavljivanje posle samita u Uzbekistanu: Predsednik Kine na televiziji posle višednevnog odsustva - Copyright Tanjug/AP/CCTV

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Ðinping ponovo se pojavio na državnoj televiziji nakon višednevnog odsustva iz javnosti koje je izazvalo glasine o političkoj stabilnosti 69-godišnjeg kineskog lidera.

Si je na televiziji prikazan tokom posete izložbi pod nazivom "Čeličenje napretka u novu eru" na Pekinškom sajmu, prenosi AP.

U pratnji premijera Li Kećijanga i drugih visokih kineskih lidera, Si, koji je i šef vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant Narodnooslobodilačke armije, pogledao je neke prezentacije i prokomentarisao ekonomski napredak Kine u protekloj deceniji.

Poseta izložbi je bila prvo Sijevo pojavljivanje na televiziji otkako se prošlog vikenda vratio sa regionalnog samita u Uzbekistanu.

Tanjug/AP/CCTV

 

Prema kineskim propisima o pandemiji, on bi morao da ostane u karantinu nedelju dana nakon povratka (iz inostranstva).

AP podseća da kineski netransparentni sistem često podstiče plasiranje glasina o političkim sukobima ili pokušajima puča, uprkos stabilnoj prirodi autoritarne, centralizovane države koja se nemilosrdno obračunava sa svim neistomišljenicima.

Agencija navodi i da se Si smatra najmoćnijim kineskim liderom u poslednjih nekoliko decenija, da nema poznatih aktivnih političkih suparnika, te da je otklonio ustavna ograničenja što mu omogućava da vlada doživotno ukoliko to poželi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet