Fokus

Stejt department odobrio novčane nadoknade zaposlenima koji boluju od "havanskog sindroma"

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

22:23

Stejt department odobrio novčane nadoknade zaposlenima koji boluju od "havanskog sindroma"
Stejt department odobrio novčane nadoknade zaposlenima koji boluju od "havanskog sindroma" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department odobrio je prvu tranšu novčane nadoknade za zaposlene obolele od još neispitane bolesti poznate kao havanski sindrom, izjavio je  zamenik portparola Vedant Patel.

Zakon o toj bolesti, koji daje departmanu i drugim agencijama pravo da isplate novčanu nadoknadu zaposlenima obolelim od havanskog sindoma, usvojen je nakon što su se američke diplomate i drugi službenici žalili da imaju tu bolest, preneo je Rojters.

Ponovo razmatramo druge zahteve za novčanu nadoknadu i nastavićemo to da činimo, rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare.

Havanski sindrom obuhvata više medicinskih simptoma nepoznatog uzroka, a najviše su pogođeni službenici američke vlade i vojske.

Simptomi se kreću od bola i zujanja u ušima do kognitivnih teškoća, a prvi put su zabeleženi 2016. kod osoblja američke i kanadske ambasade u Havani na Kubi.

Više ljudi početkom 2017, uključujući osoblje američkih obaveštajnih službi i vojske, kao i članova njihovih porodica, imalo je iste simptome havanskog sindroma u drugim oblastima, kao što su Kina, Indija, Evropa i Vašington.

Uzrok havanskog sindroma još nije utvrđen.

Komentari (0)

Svet