Fokus

Kirgizija bez obrazloženja otkazala zajedničku vojnu vežbu "Neuništivo bratstvo-2022"

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2022

-

17:56

Kirgizija bez obrazloženja otkazala zajedničku vojnu vežbu "Neuništivo bratstvo-2022"
Kirgizija bez obrazloženja otkazala zajedničku vojnu vežbu "Neuništivo bratstvo-2022" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kirgizija je danas jednostrano otkazala zajedničku vojnu vežbu, koju je na teritoriji te zemlje trebalo da održi šest nacija koje čine Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Ministarstvo odbrane Kirgizije nije preciziralo razlog za otkazivanje komandno-štabnih vežbi "Neuništivo bratstvo-2022", koja je trebalo da bude održana od sutra do petka, preneo je AP.

Prema ranijim izveštajima, vežbe su bile predviđene za učešće vojnog osoblja iz članica ODKB - Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana i fokusirane na obezbeđivanje prekida vatre.

Pozvani su i posmatrači iz još pet država, uključujući Srbiju, Siriju i Uzbekistan.

Potez Biškeka je najnoviji pokazatelj da tenzije možda tinjaju unutar alijanse, formirane početkom devedesetih nakon raspada Sovjetskog Saveza, navodi američka agencija.

Prošlog meseca, Jermenija je preskočila dvonedeljnu vežbu koja je održana u Kazahstanu, nakon što je kritikovala ODKB jer nije stala na njenu stranu, a nakon što su u septembru izbile velike borbe na njenoj granici sa Azerbejdžanom.

Rusija i druge zemlje ODKB su efektivno odbile zahtev Jerevana za vojnu pomoć, izdat nekoliko sati nakon početka neprijateljstava.

Neuspeh da se angažuje u brojnim bezbednosnim krizama među svojim članovima tokom godina, naterao je analitičare da dovode u pitanje njegovu održivost, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet