Fokus

Očevici eksplozija u Mogadišu: Najmanje 30 poginulih, većina od njih žene

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

21:01

Očevici eksplozija u Mogadišu: Najmanje 30 poginulih, većina od njih žene
Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh - Copyright Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Više osoba je poginulo danas u dve eksplozije automobila bombi kod somalijskog Ministarstva obrazovanja u Mogadišu, saopštila je policija, dok očevici tvrde da je poginulo najmanje 30 ljudi.

Volonter u bolnici u Medini, Hasan Osman, rekao je da su od ukupno najmanje 30 poginulih koji su dovezeni u bolnicu, većina žene, preneo je AP.

"Video sam to svojim očima'', kazao je on.

Služba hitne pomoći Amina saopštila je da je zbrinula najmanje 35 povređenih osoba.

Prema prvom izveštaju od danas, Rojters navodi, pozivajući se na svedoke, da je u eksplozijama poginulo najmanje 12 osoba, a više od 20 je povređeno.

Prva eksplozija je pogodila zid zgrade Ministarstva, dok se druga dogodila kada su vozila hitne pomoći stigla na lice mesta, a veći broj ljudi se okupio da pomogne povređenima, rekao je Rojtersu kapetan policije Nur Farah.

Državna novinska agencija SONA objavila je da su eksplozije izazvale "brojne civilne žrtve, a da je među poginulima i novinar Mohamed Ise Kona".

Novinar Rojtersa koji se našao u blizini mesta eksplozije izvestio je da su se dve eksplozije dogodile u razmaku od nekoliko minuta i da su od siline udara razbijeni prozori na obližnjim objektima, dok je krv žrtava bila primetna na asfaltu ispred zgrade.

"U drugoj eksploziji je spaljeno vozilo hitne pomoći, u trenutku kada smo došli na lice mesta da prevezemo povređenog iz prve eksplozije", rekao je agenciji zvaničnik hitne službe, dodajući da su u eksploziji povređeni vozač i radnik hitne pomoći.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za podmetnute eksplozije.

Islamistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške i oružane napade u Mogadišu i drugim mestima, ali nije poznato da li stoji iza najnovijih eksplozija.

Al Šabab, saveznik terorističke organizacije Al Kaida, koji deluje u Somaliji više od jedne decenije, nastoji da sruši centralnu vladu i uspostavi sopstvenu vlast zasnovanu na strogom tumačenju šerijatskog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet