Fokus

Mišel: Svet može da računa na EU za sigurnost snabdevanja

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

16:31

Mišel: Svet može da računa na EU za sigurnost snabdevanja
Mišel: Svet može da računa na EU za sigurnost snabdevanja - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Savet EU Šarl Mišel je danas u Šarm-el-Šeiku, na klimatskoj konferenciji COP 27, izjavio je da rat u Ukrajini uči svet paradoksalnoj lekciji, “učvršćuje našu odluku da postepeno napuštamo fosilna goriva, ali i izaziva nered i iznenadnu promenu u snabdevanju i pojačanu trku za fosilnim gorivima”.

On smatra da ova kriza dodatno jača odlučnost Evropske unije koja jeste i mora da ostane, kako kaže, šampion klimatskih akcija.

Evropska unija je po prirodi projekat saradnje i solidarnosti, dodao je Mišel.

"I imamo obavezu prema ljudima u zemljama u razvoju. Svoj prosperitet smo delimično izgradili zloupotrebom fosilnih resursa i maltretiranjem prirode. Dakle, mi moramo da preuzmemo svoj deo tereta, i to radimo", kazao je Mišel.

"Ubrzavamo ulaganja u obnovljive izvore energije, ali ćemo morati da se oslonimo na sve tranzicione izvore energije. Moramo da diverzifikujemo što je više moguće kako bismo obezbedili sigurnost snabdevanja, istovremeno prepoznajući da je zemljama u razvoju potreban gas za njihov razvoj i tranziciju", podvukao je Mišel i dodao da svet “može da računa na Evropsku uniju”.

Evropska unija je vodeći finansijer klimatskih fondova i uložila je više od 20 milijardi evra u 2021. godini.

“Takođe nastojimo da aktivno doprinesemo dekarbonizaciji globalne industrije stvaranjem efektivnih, opipljivih partnerstava za pravednu energetsku tranziciju sa zemljama G7 i sa zemljama u razvoju. Znamo to, imamo obavezu i prema sledećoj generaciji, prema mladima koji dižu svoj glas i bude našu savest”, naglasio je Mišel.

U Evropi, kaže on, klimatska tranzicija je bazirana na modelu lako dostupnog i pristupačnog gasa, a cilj je klimatska neutralnost do 2050. godine, sa neto nultom emisijom.

U međuvremenu, navodi, EU mora da osmisli tranzicionu strategiju u svetlu novog geopolitičkog konteksta.

Komentari (0)

Svet