Fokus

Iranski ministar: Odluka IAEA je politički motivisana, Iran će adekvatno odgovoriti

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2022

-

17:24

Iranski ministar: Odluka IAEA je politički motivisana, Iran će adekvatno odgovoriti
Iranski ministar: Odluka IAEA je politički motivisana, Iran će adekvatno odgovoriti - Copyright Tanjug AP/Iranian Presidency Office, Mohammad Berno

veličina teksta

Aa Aa

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je da je odluka doneta protiv Teherana na odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja nadzire nuklearne aktivnosti njegove zemlje, "politička" i da će oni odgovoriti na takvu odluku, prenosi Anadolija.

Prema navodima iranske državne televizije, Abdolahijan se u Teheranu sastao sa kolegom iz Omana, Sajidom Badrom Albusaidijem.

Abdolahijan se na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka dotakao i odluke koju je protiv Irana doneo Izvršni odbor IAEA.

Podsetio je da su delegacija Ministarstva spoljnih poslova Irana i IAEA pre dve nedelje u Beču dogovorili "snažnu saradnju" između Teherana i IAEA.

"Uprkos tome, SAD i tri evropske zemlje donele su odluku protiv Irana kako bi izvršili maksimalan pritisak na Iran, uticali na domaće okruženje i nastavili sa licemernom politikom, još jednom zloupotrebili IAEA", rekao je Abdolahijan.

Odlukom, o kojoj je glasao Izvršni odbor IAEA u četvrtak, 17. novembra, a za koju je glasalo 26 od 35 zemalja, Iran se poziva da "odmah pruži prihvatljivo tehničko objašnjenje za prisustvo tragova uranijuma na tri neprijavljene lokacije", optužujući Iran da ne sarađuje na adekvatan način sa IAEA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet