Fokus

Novinar BBC-ja uhapšen na protestima u Šangaju, medijski gigant tvrdi da su ga kineske vlasti pretukle

Komentari

Autor: VOX

28/11/2022

-

11:39

Novinar BBC-ja uhapšen na protestima u Šangaju, medijski gigant tvrdi da su ga kineske vlasti pretukle
Novinar BBC-ja uhapšen na protestima u Šangaju, medijski gigant tvrdi da su ga kineske vlasti pretukle - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Policija u Kini uhapsila je novinara BBC dok je izveštavao o protestima koji su u nedelju organizovani u brojnim gradovima te zemlje. 

"BBC je izuzetno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lorensa, koji je uhapšen i vezan u lisice dok je izveštavao o protestima u Šangaju", navodi se u saopštenju.

Lorens, koji je radio u zemlji kao akreditovani novinar, zadržan je nekoliko sati, a za to vreme ga je policija tukla i šutirala, navodi BBC. Kasnije je pušten.

Lorens se u ponedeljak zahvalio svojim pratiocima na društvenim mrežama, dodajući da je "jedan lokalac bio uhapšen zato što je pokušao da spreči policiju da tuče novinara".

Novinar se kasnije vratio na mesto protesta, prema video snimcima koje je objavio na svojoj Tviter stranici.

"Veoma je zabrinjavajuće što je jedan od naših novinara napadnut na ovaj način dok je obavljao svoje dužnosti", rekao je BBC.

Britanski medij dodaje: 

"Nismo dobili nikakvo zvanično objašnjenje ili izvinjenja od kineskih vlasti, osim tvrdnje zvaničnika koji su ga kasnije pustili da su ga uhapsili da se ne bi zarazio kovidom 19. To ne smatramo verodostojnim objašnjenjem".

Ministar britanske vlade u ponedeljak je osudio postupke kineske policije kao "neprihvatljive" i "zabrinjavajuće".

"Šta god da se desi, sloboda štampe treba da bude sveta", rekao je poslovni sekretar Grant Šaps radiju LBC.

Komentari (0)

Svet