Fokus

Osuđen vođa desničarske organizacije odgovorne za napad na zgradu Kongresa

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

11:04

Osuđen vođa desničarske organizacije odgovorne za napad na zgradu Kongresa
Vođa američke ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve" - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Vođa američke ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve", Stjuart Rouds, nakon dvomesečnog suđenja, proglašen je krivim za kovanje zavere i ulogu u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, prenosi BBC.

Tužioci su saopštili da je on je planirao oružanu pobunu kako bi zaustavio prenos predsedničkih ovlašćenja nakon što je na predsedničkim izborima 2020. godine u SAD Džozef Bajden izabran za lidera te zemlje.

Pored Roudsa, krivom za kovanje zavere je proglašena i Keli Megs, koja je zajedno sa njim 6. januara 2021. godine ušla u zgradu Kongresa, prenosi BBC. Troje pripadnika grupe, Džesika Votkins, Kenet Harelson i Tomas Kaldvel, oslobođeni su optužbi za kovanje zavere.

Svih pet članova grupe proglašeno je krivim za ometanje službenog postupka.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu, tokom kojeg je bivši predsednik Donald Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posledica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi sprečili navodnu izbornu krađu.

"Čuvari zakletve" su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripadnika policije, vojske i hitnih službi, navodi Rojters.

 

Komentari (0)

Svet