Fokus

Peru dobio prvu predsednicu države: Boularte položila zakletvu nakon što je bivši predsednik opozvan i potom uhapšen

Komentari

Autor: FoNet/Tanjug

08/12/2022

-

10:03

Peru dobio prvu predsednicu države: Boularte položila zakletvu nakon što je bivši predsednik opozvan i potom uhapšen
Dina Boluarte - Copyright Tanjug AP/Guadalupe Pardo

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Perua Dina Boluarte položila je zakletvu kao nova, prva žena predsednica države, zamenivši Pedra Kastilja koga je Kongres prethodno opozvao, samo 17 meseci nakon njegovog izbora.

Boluarte je tokom sednice Kongresa u sredu rekla da preuzima dužnost "u skladu sa Ustavom Perua, od sada do 26. jula 2026", kada ističe Kastiljov mandat.

Članovi Kongresa Perua opozvali su Kastilja samo nekoliko sati nakon što je on rekao da raspušta najviše zakonodavno telo.

Suočen sa trećim pokušajem opoziva u 18 meseci vlasti, Kastiljo je u televizijskom obraćanju naciji objavio da raspušta Kongres i da će vladati dekretom u, kako kritičari kažu, "državnom udaru".

Bivši učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočavao se s neprekidnim krizama, s ponovljenim rekonstrukcijama kabineta, višestrukim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

"Ova nepodnošljiva situacija se ne može nastaviti", rekao je Kastiljo, najavljujući da "privremeno raspušta Kongres i uspostavlja vanrednu vladu".

On je rekao da će sazvati novi Kongres "što je pre moguće za izradu novog ustava u periodu od najviše devet meseci".

Dodao je da će, dok se ne formira novi Kongres, zemljom "upravljati dekretima" i da će biti policijski čas između 22 i četiri sata ujutro.

Predsedavajući Predstavničkog doma Hose Vilijams Zapata pozvao je na Castillov opoziv "zbog moralne nesposobnosti" nakon što je predsednik pokušao "raspustiti Kongres i sprečiti njegovu funkciju na neustavan način".

Kongres Perua izglasao je njegov opoziv, posle čega je uhapšen. Kongresu kojim dominira opozicija, koja ima 80 mesta, bilo je potrebno 87 glasova da usvoji predlog, a za njega je glasao 101 poslanika od 130.

Castiljo je treći predsednik od 2018. godine koji je smenjen prema odredbi o "moralnoj nesposobnosti" u ustavu. 

Imenovanje Dine Boluarte za predsednicu Perua pozdravila je američka vlada.

"Pohvaljujemo institucije Perua i civilne vlasti jer su se pobrinule za demokratsku stabilnost. Nastavićemo da podržavamo ujedinjeni Peru pod vođstvom predsednice Boluarte", rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet