Fokus

Agonija bivšeg lidera Perua: Pad sa vlasti za nekoliko sati, preti mu optužba za državni udar

Komentari

Autor: BBC

08/12/2022

-

18:15

Agonija bivšeg lidera Perua: Pad sa vlasti za nekoliko sati, preti mu optužba za državni udar
Agonija bivšeg lidera Perua: Pad sa vlasti za nekoliko sati, preti mu optužba za državni udar - Copyright AP/Martin Mejia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dramatičnog preokreta u Peruu, Pedro Kastiljo, koji je pre manje od 24 sata bio predsednik, nalazi se u policijskom pritvoru i verovatno se suočava sa optužbama za pobunu, javlja BBC.

Njegov pad sa vlasti merio se satima. Suočen sa glasanjem o opozivu u Kongresu koji kontroliše opozicija, on je najavio da raspušta zakonodavno telo. Kongres mu se usprotivio i, velikom većinom glasao za njegovu smenu, a telohranitelji su ga sprečili da potraži utočište u meksičkoj ambasadi.

Samo nekoliko sati nakon opoziva Kastilja, potpredsednica Dina Boluarte položila je zakletvu pred Kongresom kao prva žena predsednik Perua.

Tanjug/AP/Fernando Vergara

 

Ona je izjavila da će biti na toj funkciji do jula 2026. godine, kada bi inače Pedru Kastilju istekao mandat. Boluarte i Kastiljo bili su zajedno na listi kada su pobedili na izborima 2021. godine, ali su se ubrzo politički udaljili da bi ona postala jedan od njegovih žestokih kritičara u Kongresu.

Kastiljov pokušaj da raspusti Kongres, Boluarte je nazvala „pokušajem puča” 

U svom prvom govoru nakon polaganja zakletve Dina Boluarte je pozvala Peruance na "nacionalno jedinstvo" i zatražila " primirje političkih stranaka" da bi joj se omogućila borba protiv korupcije. Dok je polagala zakletvu, Kastiljo je već bio u pritvoru. Posle vrlo nervoznog televizijskog obraćanja u kome su mu se tresle ruke u kojima je držao pripremljeno saopštenje, mnogi njegovi saveznici su ga brzo napustili.

Tanjug/AP/Fernando Vergara

 

Tri predsednika za samo pet dana 2020. 

Šef ustavnog suda rekao je da je Kastiljov pokušaj raspuštanja Kongresa kršenje Ustava. Mnogo ministara, uključujući ministra odbrane, podneo je ostavku za samo nekoliko minuta. Policija i oružane snage objavile su zajedničko saopštenje u kojem kažu da će se pridržavati Ustava.  Kastiljo i njegova porodica napustili su predsedničku palatu i ušli u terensko vozilo.

U policijskom izveštaju se navodi da je Kastiljo otišao u meksičku ambasadu u Limi, verovatno da bi zatražio politički azil. Međutim, prema izveštaju peruanskog dnevnika El Comercio, najviši policijski zvaničnici naredili su pripadniku obezbeđenja koji je vozio automobil da zaustavi vozilo. 

Kastiljo je potom sproveden u policijske prostorije gde ga je peruanski državni tužilac pritvorio pod sumnjom za pobunu.

Mediji saopštavaju da se Kastiljo od tada nalazi u sedištu policijske jedinice za specijalne operacije. Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard je odbio da komentariše da li je Kastiljo zvanično zatražio azil u njegovoj zemlji, ali je istakao da je Meksiko često daje azile osobama koje se suočavaju sa "političkim progonom". 

profimedia

 

Godine 2019. bivši bolivijski predsednik Evo Morales je tamo zatražio azil ubrzo nakon što je podneo ostavku na funkciju. Ali pošto je Kastiljo već pod istragom kancelarije glavnog tužioca zbog navodne pobune, malo je verovatno da će mu biti dozvoljeno da napusti Peru.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je da prikuplja dokaze i da istražitelji cele noći odnose kutije iz predsedničke palate i brojnih ministarstava. Dramatičan kraj krhkog mandata koji je imao Kastiljo je neuobičajen čak i za peruanske standarde, zemlje koja je pre dve godine imala tri predsednika u samo pet dana.

profimedia

 

Levičar po ubeđenju i bivši školski nastavnik Pedro Kastiljo je tesno pobedio svog desničarskog rivala Keika Fudžimorija u predsedničkoj trci u junu 2021. Ali sa vrlo malo političkog iskustva i suočen sa neprijateljski nastrojenim Kongresom, ovaj  53-godišnjak koji je često posećivao zvanične događaje u majici  i šeširu širokog oboda, nije ni mogao da očekuje svetlu političku budućnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet