Fokus

Na protestima u Peruu poginule dve osobe, predsednica predlaže izbore za 2024. godinu

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

10:29

Na protestima u Peruu poginule dve osobe, predsednica predlaže izbore za 2024. godinu
Dina Boluarte - Copyright Tanjug AP/Guadalupe Pardo

veličina teksta

Aa Aa

Nova predsednica Perua Dina Boluarte saopštila je danas da će predložiti Kongresu zakon o pomeranju opštih izbora za dve godine, do aprila 2024. godine, u trenutku kada su dve osobe poginule a više povređeno tokom protesta na kojima se traži njihovo održavanje nakon svrgavanja bivšeg lidera Pedra Kastilja.

Boluarte je položila zakletvu prošle nedelje nakon što je Kastiljo smenjen sa vlasti u sredu, pošto je pokušao da raspusti Kongres i raspiše nove izbore kako bi sprečio glasanje o svom opozivu, prenosi Rojters.

"Odlučila sam da predložim nacrt zakona za postizanje sporazuma sa Kongresom o pomeranju opštih izbora za april 2024. godine“, rekla je Boluarte u obrćanju naciji. 

Njena izjava da će u "narednim danima" predložiti zakon dolazi nakon što su dva tinejdžera ubijena, a četiri osobe povređene tokom protesta u južnom peruanskom gradu Andauailas, na kojima se zahteva da se u zemlji održe opšti izbori nakon svrgavanja Kastilja, navodi britanska agencija.

Andauailas je jedan od nekoliko gradova u kome su stanovnici u petak izašli na ulice u znak podrške bivšem predsedniku Pedru Kastilju koji je svrgnut sa funkcije, prema informacijama koje je medijima dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kastiljo je smenjen sa vlasti u sredu nakon što je pokušao da raspusti Kongres i raspiše nove izbore.

Uhapšen je zbog navodnog zločina pobune i poslanici su ga opozvali istoga dana. Peruanski poslanici su njegov potez opisali kao državni udar, a na mesto novog predsednika došla je Dina Boluarte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet