Fokus

Sakašvili štrajkuje glađu - traži prisustvo suđenju na daljinu, vlasti tvrde da nema tehničke opreme

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

14:12

Sakašvili štrajkuje glađu - traži prisustvo suđenju na daljinu, vlasti tvrde da nema tehničke opreme
Tanjug/AP/Zurab Tsertsvadze - Copyright Tanjug/AP/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili štrajkuje glađu u znak protesta zbog toga što mu kazneno-popravna služba Ministarstva pravde nije dozvolila da učestvuje u današnjem suđenju na daljinu, rekao je Sakašvilijev advokat Šalva Hačapuridze.

"Danas mi je uskraćeno elementarno pravo da učestvujem u sopstvenom suđenju. Ovo je kršenje svih gruzijskih i međunarodnih normi, tako da sam primoran da preduzmem ekstremni oblik protesta - štrajk glađu. Naravno, svestan sam rizika s obzirom na moje trenutno zdravstveno stanje, ali ću gladovati dok ne dobijem čvrste garancije za učešće u mom suđenju, bar preko video-linka", naveo je Sakašvili u pismu, prenele su RIA novosti.

Sakašvilijev advokat je istakao da čak ni Staljin nije radio to što se danas desilo u Gradskom sudu u Tbilisiju. 

Gradski sud danas je odlučio o mogućem odlaganju izvršenja zatvorske kazne za Sakašvilija povodom zaključka lekara o njegovom zdravstvenom stanju. 

Lekari, naime, nisu dozvolili Sakašviliju prisustvo na sudu iz zdravstvenih razloga, ali se očekivalo da će on uključiti uživo iz klinike u kojoj se leči nakon dugotrajnog štrajka glađu u zatvoru. 

Iz kazneno-popravne službe su, međutim, objasnili da nemaju odgovarajuću tehničku opremu za suđenje na daljinu. 

Medicinski stručnjaci utvrdili su da Sakašvili boluje od deset glavnih bolesti zbog čega, kako su naveli, postoji rizik od kome i smrti, što lekari smatraju osnovom za oslobađanje političara.

Gradski sud u Tbilisiju odložio je ročište u ovom slučaju za 22. decembar i sudija je naložio kazneno-popravnoj službi da obezbedi Sakašvilijevo uključivanje putem video linka, objavio je Interfaks.

Sakašvili je u Gruziju stigao 29. septembra 2021. godine, a 1. oktobra je priveden u Tbilisiju i poslat u zatvor u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, da bi 8. novembra, bez saglasnosti rođaka i advokata, bio prebačen u zatvorsku bolnicu u Tbilisiju. 

Sakašvili je 20. novembra prošle godine poslat u vojnu bolnicu u gradu Gori, gde je prekinuo štrajk glađu.

U Gruziji protiv Sakašvilija se vodi nekoliko krivičnih predmeta, a on smatra da je pritvor nezakonit, kao i da su optužbe protiv njega falsifikovane, podseća Interfaks.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet