Fokus

Rusija i Kina će ove nedelje održati zajedničke pomorske manevre u Istočnom kineskom moru

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

19/12/2022

-

10:08

Rusija i Kina će ove nedelje održati zajedničke pomorske manevre u Istočnom kineskom moru
Rusija i Kina će ove nedelje održati zajedničke pomorske manevre u Istočnom kineskom moru - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Kina će od 21. do 27. decembra održati zajedničke pomorske manevre "Pomorska interakcija-2022“ u Istočnom kineskom moru, uz raketno i artiljerijsko gađanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Glavni cilj vežbe je jačanje pomorske saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, održavanje mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu“, navodi se u saopštenju.

Planirano je zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje, kao i razvoj zajedničkih protivpodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu naoružanja, prenosi agencija Interfaks.

Pored pomorske komponente, u vežbu će biti uključeni i avioni i helikopteri mornaričke avijacije Pacifičke flote i Mornarice PLA, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusiju će na vežbama predstavljati vodeći brod Pacifičke flote, krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, ratni brodovi Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov i Perfekt.

Od kineskih pomorskih snaga će u vežbu biti uključena dva razarača, dva patrolna broda, integrisani brod za snabdevanje i dizel podmornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet