Fokus

Tronedeljna žalost u Zambiji: Održana komemoracija Kenetu Kaundi u Lusaki

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

02/07/2021

-

17:23

Tronedeljna žalost u Zambiji: Održana komemoracija Kenetu Kaundi u Lusaki
Tronedeljna žalost u Zambiji: Održana komemoracija Kenetu Kaundi u Lusaki - Copyright Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

veličina teksta

Aa Aa

Lideri i visoki predstavnici brojnih zemalja okupili su se danas u Lusaki da zajedno sa građanima Zambije odaju počast Kenetu Kaundi, osnivaču te države i ključnoj figuri u pokretu za nezavisnost od Velike Britanije.

Državna komemoracija prvom predsedniku Zambije, koji je preminuo u 97. godini, održana je na stadionu u Lusaki uz prisustvo brojnih uglednih gostiju iz inostranstva, među kojima je bio i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića.

U Kaundinu čast ispaljen je 21 počasni plotun i izveden prelet vojnih aviona, prenosi BBC.

Nakon njegove smrti, vlada je proglasila tronedeljnu nacionalnu žalost, a njegovo telo je proneto širom zemlje kako bi mu stanovništvo odalo poslednju počast.

Predsednik Zambije Edgar Čagva Lungu proglasio je za državne praznike dan komemoracije i sahrane, koja će biti održana sledeće nedelje kao privatna ceremonija.

Kaunda je snažno podržavao napore da se okonča aparthejd u Južnoj Africi, a takođe je bio najveći pristalica oslobodilačkih pokreta u Mozambiku i sadašnjem Zimbabveu.

Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

 

 

Govoreći na ceremoniji, predsedavajući Afričke unije Musa Faki Mahamat rekao je da je Kaunda velikan među ljudima i poslednji od osnivača koji su izborili nezavisnost ne samo svojoj zemlji.

Kaunda je jedan od poslednjih iz generacije afričkih vladara koji su se borili protiv kolonijalne vladavine, a postao je predsednik nakon što je Zambija stekla nezavisnost 1964. godine.

U spoljnoj politici, dosledno se držao politike nesvrstavanja i bio je predsedavajući tog Pokreta od 1970. do 1973. godine.

Selaković: Kaunda pripadao naraštaju velikih ljudi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas u Lusaki, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sahrani prvog predsednika Zambije Keneta Kaunde, koji je na čelu te afričke države bio od 1964. do 1991. godine.

Selaković je, obraćajući se građanima Zambije i afričkim državnicima koji danas odaju poštu preminulom, istakao da je predsednik Kenet Kaunda pripadao je naraštaju velikih ljudi, koji su mnogim narodima podarili slobodu i nezavisnost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

 

 

„Srpski narod je prema ponosnom narodu Zambije, i ocu njene nezavisnosti kroz čitavu istoriju naših odnosa gajio veliko prijateljstvo. Građani Srbije su ponosni što su, u vreme socijalističke Jugoslavije koju je predvodio predsednik Tito, u okviru Pokreta nesvrstanih sarađivali sa predsednikom Kaundom na izgradnji pravednijeg, slobodnijeg i humanijeg sveta. Mi do danas ostajemo odani tim vrednostima“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije poručio je da obični ljudi umiru, a sa njima i njihovo neveliko delo, ali da delo divova poput predsednika Kaunde nikada ne umire, jer nastavlja da živi u duhu naroda i ostaje trajni legat i putokaz potomstvu.

„Delim na ovaj tužni dan bol naroda Zambije, ali uveren sam da će on nastaviti da ponosno i pobedonosno korača putem koji je utro predsednik Kaunda. U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda upućujem poslednji pozdrav našem velikom prijatelju i uzoru svih slobodoljubivih nacija“, poručio je Selaković.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali predsednik Gane Nana Akufo-Ado, predsednik Malavija Lazarus Čakvera, predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsednik Bocvane Mogveci Masisi, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, predsednik Kenije Uhuru Kenjata, predsednik Mozambika Filipe Njusi.

Komentari (0)

Svet