Fokus

SAD izdvojile više od 454 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu - Srbiji 55,5 miliona

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

21:50

SAD izdvojile više od 454 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu - Srbiji 55,5 miliona
Tanjug/AP/Jacquelyn Martin - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je danas izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile više od milijardu dolara od 2017. godine do sada za finansiranje nevladinih organizacija, medija, kao i drugih organizacija i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U izveštaju koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta se navodi da je najveći deo tih sredstava - 621,5 miliona dolara izdvojeno za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Prema podacima iz Izveštaja, 55,5 miliona dolara opredeljeno je za  organizacije u Srbiji, a za tzv. Kosovo 61,1 milion dolara.

SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredelile nešto više od 80 miliona dolara, Severnu Makedoniju 67,4 miliona, Crnu Goru 50 miliona.

Za Bugarsku je nizdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku 0,7 miliona dolara, navodi se u Izveštaju.

Kako se objašnjava, programi CRIF dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi „Zakona o suzbijanju uticaja američkih protivnika kroz sankcije“ i pružila inostrana pomoć zemljama podložnim "uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet