Fokus

Kina će ukinuti kovid-19 karantin za putnike koji dolaze iz inostranstva

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

20:55

Kina će ukinuti kovid-19 karantin za putnike koji dolaze iz inostranstva
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina će od 8. januara ukinuti karantin zbog kovid-19 za putnike koji dolaze iz inostranstva, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija. Trenutno, putnici koji dolaze iz inostranstva moraju biti u karantinu pet dana u hotelu, a zatim tri dana kod kuće, preneo je AP. 

To je manje u odnosu na čak tri nedelje koliko su morali da budu u karantinu ranije.

Ukidanje karantina je veliki korak ka ponovnom potpunom otvaranju putovanja u ostatak sveta, koje je vlada ozbiljno ograničila u pokušaju da spreči širenje virusa.

Ograničenja su sprečila većinu Kineza da putuju u inostranstvo, ograničila su diplomatske razmene i naglo smanjila broj stranaca u Kini radi rada i učenja.

Kineska zdravstvena komisija saopštila je da će biti preduzeti koraci da se pojedinim strancima olakša ulazak u zemlju, iako mera ne uključuje turiste.

To ukazuje na to da će Kinezima postepeno ponovo biti dozvoljeno da putuju u inostranstvo zbog turizma, što je važan izvor prihoda za hotele i srodne kompanije u mnogim zemljama, navela je američka agencija.

Ljudima koji dolaze u Kinu i dalje će biti potreban negativan test na virus 48 sati pre polaska, a moraće da nose i zaštitne maske, navodi se u onlajn objavi zdravstvene komisije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet