Fokus

Kineski diplomata: Do ujedinjenja Kine i Tajvana će neminovno doći

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2022

-

12:03

Kineski diplomata: Do ujedinjenja Kine i Tajvana će neminovno doći
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ponovno ujedinjenje Tajvana sa kineskim kopnom predstavlja nezaustavljiv istorijski trend, što čini beskorisnim svaki napor da se taj proces koči, izjavio je danas portparol kineskog Minsitarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

''Ponovno ujedinjenje Kine je od najveće važnosti. Napori separatističkih snaga na Tajvanu su beskorisni'', rekao je Vang.

Komentarišući odluku Tajvana da produži obavezno služenje vojnog roka sa četiri meseca na godinu dana počevši od 2024, on je izrazio uverenje da su kineski ''sunarodnici Tajvana veoma principijelni i da ih separatističke snage za nezavisnost Tajvana neće koristiti kao topovsko meso''.

Kako navodi Rojters, stav tajvanskih vlasti je da ''samo 23 miliona stanovnika ostrva može odlučiti o svojoj budućnosti''.

TASS podseća da Tajvanom od 1949. upravlja lokalna administracija, a zvaničan stav Kine koji podržava većina zemalja je da Tajvan predstavlja jednu od kineskih provincija. SAD su 1979. prekinule diplomatske odnose sa Tajvanom, ali uprkos tome što priznaje politiku celovite Kine,Vašington i dalje održava kontakt sa administracijom na Tajvanu i snabdeva ostrvo oružjem, navodi ruska novinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet