Fokus

Novi protest Palestinaca u Ramali protiv Abasa

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2021

-

22:58

Novi protest Palestinaca u Ramali protiv Abasa
Palestina - Copyright Tanjug/AP/Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Stotine Palestinaca demonstriralo je danas protiv predsednika Mahmuda Abasa, što je novi zamah protestima pokrenutim smrću kritičara Palestinske samouprave Nizara Banata, koji je proslog meseca preminuo u zatvoru.


Demonstranti su se okupili u gradu Ramali na Zapadnoj obali, gde je sedište Palestinske uprave (PU), a majka Banata i drugi članovi porodice aktiviste, čija je smrt prošlog meseca izazvala proteste, dočekani su aplauzom i održali su kratke govore.

Palestinske snage bezbednosti i nekoliko grupa u civilu nasilno su rasturili sličan protest pre nedelju dana, što je izazvalo zabrinutost SAD i UN zvaničnika za ljudska prava, a prema izveštajima na današnjem skupu nije bilo nasilja, prenosi AP.

Pristalice Fataha, partije predsednika Abasa, u međuvremenu su održale skup u gradu Hebron, u južnom delu Zapadne obale, a zvanična palestinska TV PA pratila je ovo okupljanje i ignorisala demonstracije u Ramali.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs poručio je ove nedelje da su SAD duboko uznemirene izveštajima da su neuniformisani pripadnici snaga bezbednosti palestinske vlasti maltretirale i koristili silu protiv demonstranata i novinara tokom demonstracija prošlog vikenda.

Visoka komesarka UN za ljudska prava, Mišel Bašele, izjavila je u četvrtak da su palestinske snage bezbednosti pretukle demonstrante palicama i napale ih suzavcem i šok bombama.

Postoje izveštaji da su žene demonstranti i novinarke bile i seksualno uznemiravane i pozvala je PA da obezbedi slobodu mišljenja, izražavanja i mirnog okupljanja.

Banat, palestinski kandidat za parlamentarne izbore koji je kritikovao međunarodno podržanu Palestinsku samoupravu, preminuo je nakon što su ga u Hebronu uhapsile palestinske snage bezbednosti, zbog čega međunarodna zajednica zahteva istragu.
 

Komentari (0)

Svet