Fokus

Pakistan i UN održavaju konferenciju za prikupljanje sredstva za obnovu zemlje od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

11:20

Pakistan i UN održavaju konferenciju za prikupljanje sredstva za obnovu zemlje od poplava
Tanjug/AP/Zahid Hussain - Copyright Tanjug/AP/Zahid Hussain

veličina teksta

Aa Aa

Pakistan i Ujedinjene nacije održaće sutra u Ženevi veliku konferenciju, sa ciljem prikupljanja sredstava za obnovu zemlje nakon razornih poplava.

Premijer Pakistana Šehbaz Šarif predstaviće okvir oporavka na konferenciji na kojoj bi trebalo da govore i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Francuske Emanuel Makron, preneo je Rojters.

"Ovo je ključni trenutak za globalnu zajednicu da stane uz Pakistan i da se posveti oporavku od ovih razornih poplava", rekao je predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Pakistana Knut Ostbi.

Organizatori konferencije kažu da se na događaju očekuje oko 250 ljudi, uključujući visoke vladine zvaničnike, privatne donatore i međunarodne finansijske institucije.

Rekordne monsunske kiše i topljenje glečera u septembru prošle godine uticali su da se raseli oko osam miliona ljudi, a stradalo je najmanje 1.700 osoba.

Većina voda se sada povukla, a tek počinju radovi na rekonstrukciji, koji se procenjuju na oko 16,3 milijarde dolara, za obnovu miliona domova i hiljada kilometara puteva i železnice.

Dodatno finansiranje je ključno za Pakistan usred sve veće zabrinutosti oko njegove sposobnosti da plati uvoz energenata i hrane i da podmiri obaveze državnog duga u inostranstvu.

Međutim, daleko je od jasnog odakle će doći novac za rekonstrukciju, posebno imajući u vidu poteškoće u prikupljanju sredstava za hitnu humanitarnu fazu reagovanja, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet