Fokus

Kina neće staviti Pakslovid kompanije Fajzer na ažuriranu listu lekova

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

15:45

Kina neće staviti Pakslovid kompanije Fajzer na ažuriranu listu lekova
Tanjug/AP/Pfizer - Copyright Tanjug/AP/Pfizer

veličina teksta

Aa Aa

Kina neće staviti Pakslovid kompanije Fajzer na ažuriranu listu lekova obuhvaćenih osnovnim šemama zdravstvenog osiguranja, jer je američka kompanija navela visoku cenu za ovaj lek protiv koronavirusa, saopštila je kineska Nacionalna uprava za zdravstvenu bezbednost (NHSA).

Antivirusni lek trenutno je pokriven širokom šemom zdravstvenog osiguranja u Kini u okviru privremenih mera koje je regulator uveo u martu prošle godine kako su slučajevi korona virusa rasli, preneo je Rojters.

Međutim, zdravstvene vlasti su poslednjih dana razgovarale sa predstavnicima kompanije Fajzer kako bi odlučile da li da ga uključe u najnoviju verziju svoje liste, koju ažuriraju na godišnjem nivou.

Uvrštavanje na listu znači da je lek dostupan preko državnih šema osiguranja, što će povećati količine, ali dolazi pod uslovom da proizvođači snize cene.

U prethodnim rundama pregovora, proizvođači lekova snizili su cene za čak 62 odsto nakon pregovora sa zvaničnicima.

Tri godine od početka pandemije korona virusa, Kina je prošlog meseca počela da se ublažava svoju politiku "nulte tolerancije" na kovid-19 nakon protesta koji su održani.

Iznenadno popuštanje mera ograničenja dovelo je do velikog talasa infekcija i podstaklo mnoge da nabave lekove kao što je Pakslovid, za koji je kliničko ispitivanje pokazalo da je smanjilo hospitalizacije kod pacijenata sa visokim rizikom za oko 90 odsto, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Svet