Fokus

Ekonomska predviđanja foruma u Davosu: Godina će ipak biti bolja od očekivane ako se izbegnu rizici

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

16:42

Ekonomska predviđanja foruma u Davosu: Godina će ipak biti bolja od očekivane ako se izbegnu rizici
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Godina pred nama će biti bolja za globalnu ekonomiju nego što se očekivalo, ali postoje mnogi rizici, među koje spadaju trgovinski rat SAD i EU i eskalacija rata u Ukrajini, zaključci su završnog panela Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Kineska ekonomija će prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u 2023. porasti za 4,4 odsto, izjavila je genaralna direktorka MMF Kristalina Georgieva. Prema Georgijevoj, ponovno otvaranje Kine nosi u sebi i rizik povećane globalne potražnje za energentima i nove inflatorne pritiske.

Ovogodišnji Davos obeležila je i debata o neslaganjima SAD i EU zbog subvencija za energetsku tranziciju, prenosi Rojters.

"Ključno pitanje nije Kina na prvom mestu, SAD na prvom mestu, Evropa na prvom mestu. Ključno pitanje za sve nas je kilima na prvom mestu," izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer će uskoro zajedno sa nemačkom delegacijom otputovati u Vašington i probati da ubedi SAD da unese izmene u svoj plan subvencija za energetsku tranziciju, koji prema EU nije kompatibilan sa sličnim globalnim inicijativama.

EU prebacuje Beloj kući protekcionizam i boji se da su evropske firme zakinute, pošto novac Vašingtona može da se povuče samo za proizvode koji se prave na teritoriji Severne Amerike.

Moguća eskalacija rata u Ukrajini je takođe prepoznata kao jedna od glavnih pretnji za stabilnost globalne ekonomije.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard je konstatovala da je 2022. godina bila "veoma čudna" i pozvala vlade da fiskalnom politikom spreče pregrevanje ekonomije.

ECB će nastaviti sa čvrstom fiskalnom politikom koliko god dugo to bude potrebno, zaključila je Lagard.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet