Fokus

Sirijski novinar za Euronews Srbija o posledicama zemljotresa: Pomoć nedovoljna za razmere katastrofe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

20:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotresom u Siriji je pogođeno oko pet miliona ljudi. Situacija je izuzetno teška, rekao je za Euronrews Srbija sirijski novinar Mahmud Ibrahim. Kako objašnjava pomoć je stigla iz Irana, Iraka, Kine i Rusije, ali je to nedovoljno u odnosu na razmere katastrofe, koja je, kako kaže, veća od zvaničnih brojeva. 

Ibrahim, koji se trenutno nalazi u Iraku, ali je u kontaktu sa svojom porodicom koja je u Alepu, jednom od najteže pogođenih gradova, kaže da je situacija u tom gradu jako loša.

"Infrastruktura Sirije je vrlo slaba zbog dvanaestogodišnjeg građanskog rata, vrlo je ograničena, a Vlada nema dovoljno resursa da izvuče ljude koji su ostali pod ruševinama. Situacija je vrlo teška i Vlada je zvanično zatražila pomoć od civila i njihovih privatnih kompanija u otklanjanju ruševina, kako bi možda izvukli žive ljude. Međutim, vremenski uslovi, mraz i niske temperature dodatno otežavaju situaciju", objašnjava Mahmud Ibrahim.

Da je situacija izvan moći spasilaca potvrđuje i Munir Al-Mustafa, zamenik načelnika civilne odbrane Sirije. Prema njegovim rečima civilna odbrana može istovremeno da radi na 20 ili 30 lokacija, a sada postoji 700 lokacija na kojima je neophodna hitna intervencija.

"Situacija je zaista teška. Apelujemo za pomoć od prvih sati ovog zemljotresa. Ne nameravamo da koristimo te alate osim da spasemo onoga ko se može spasiti. Iskreno govoreći, kada dođemo do osobe koja je umrla pre 15-ak minuta ili pola sata zaista krivimo sebe. Kažemo da smo se više potrudili, ili da smo imali više opreme na raspolaganju tu osobu bismo izvukli živu ispod ruševina", objašnjava Al-Mustafa.

Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

 

Zbog posledica jučerašnjih zemljotresa, prema rečima portparola Ujedinjenih nacija, tokovi pomoći iz Turske ka severozapadu Sirije privremeno zaustavljeni.

Portparolka Kancelarije UN za koodrinaciju humanitarne pomoći, Madevi Sun-Suon, istakla je da još nije jasno kada će se nastaviti sa dopremanjem pomoći od koje, kako je rekla, zavisi četiri miliona ljudi.

"Neki putevi su uništeni, neki su nepristupačni. Postoje logistička pitanja koja je potrebno rešiti", rkela Sun-Suon.

Kako navodi Rojters, dopremanje prekogranične pomoći pod nadzorom UN od 2014. bilo je ključno za sirijske pobunjenike, pošto ta pomoć zaobilazi teritoriju pod kontrolom vlade predsednika Bašara el Asada. Damask se dugo protivi humanitarnoj operaciji, uz obrazloženje da pomoć treba da bude isporučena preko Damaska.

Sirijski ambasador u UN Basam Sabag razgovarao je sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i rekao da je zatražio pomoć UN, ali da se ona mora pružiti u koordinaciji sa vladom i isporučiti iz Sirije, a ne preko turske granice, prenosi Rojters.

U jučerašnjim razornim zemljotresima u Siriji i Turskoj poginulo je više od 7.200 ljudi, a samo u Siriji su stradale najmanje od 1.832 osobe.

Više od 1.020 ljudi poginulo je u oblastima koje drži opozicija, prema sirijskim Belim šlemovima, poznatim i kao Civilna odbrana Sirije. U oblastima pod kontrolom vlade, broj mrtvih je 812, navodi državna novinska agencija SANA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet