Fokus

Ruske trudnice masovno odlaze u Argentinu: U Buenos Ajresu sprovode istragu i sumnjaju da to rade zbog državljanstva

Komentari

Autor: AP / Tanjug

11/02/2023

-

09:42

Ruske trudnice masovno odlaze u Argentinu: U Buenos Ajresu sprovode istragu i sumnjaju da to rade zbog državljanstva
Ruske trudnice masovno odlaze u Argentinu: U Buenos Ajresu sprovode istragu i sumnjaju da to rade zbog državljanstva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Argentinski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog velikog broja trudnih Ruskinja koje su nedavno ušle u zemlju da bi njihova deca automatski dobila državljanstvo Argentine, što olakšava proces sticanja državljanstva za roditelje. Šefica odeljenja za migracije Argentine Florensia Karinjano izjavila je da je ove nedelje zabranjen ulazak u zemlju za šest ruskih trudnica zbog njihove lažne tvrdnje da u Argentinu dolaze zbog turizma, prenosi AP.

Ruskinjama je na kraju dozvoljen privremeni ulazak u zemlju, a ovaj slučaj je skrenuo pažnju na fenomen ruskih trudnica koje ulaze u Argentinu da bi se tu porodile.

Argentinske vlasti sada sprovode istragu da bi saznale da li iza ove navale ruskih trudnica stoji neka zločinačka organizacija. Državljani Rusije mogu da uđu u Argentinu bez vize. Deca rodjena u toj zemlji automatski dobijaju argentinsko državljanstvo, a njihovim roditeljima je taj proces ubrzan.

Karinjano je saopštila da je prošle godine ukupno  21.757 državljana Rusije ušlo u Argentinu, a od tog broja su oko 10.500 bile trudne žene.

"U poslednja tri meseca je u Argentinu ušlo 5.819 trudnica," dodala je Karinjano.

Strance na traženje državljanstva Argentine privlači besplatna zdravstvena zaštita, kao i pasoš sa kojim je moguće putovati u 171 zemlju sveta bez vize.

"Problem je što ovi ljudi dodju u Argentinu, pa odu iz zemlje i ne vraćaju se, ali napuste zemlju sa argentinskim pasošem," rekla je Karinjano.

Početkom decembra su u Sloveniji uhapšena dvojica navodnih špijuna ruskog porekla, od kojih je jedan imao argentinski pasoš, što je izazvalo zabrinutost Buenos Ajresa.

Karinjano je pozvala na strožu proveru izdavanja pasoša Argentine, dodavši da u suprotnom "druge zemlje više neće imati poverenja u argentinske putne isprave".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet