Fokus

Racija u Hong Kongu zbog sumnje na prodaju mačjeg i psećeg mesa

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2023

-

18:59

Racija u Hong Kongu zbog sumnje na prodaju mačjeg i psećeg mesa
AP/Kin Cheung - Copyright AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

 Vlasti u Hong Kongu izvršile su raciju u prodavnici za koju se sumnja da je prodavala meso pasa i mačaka kao hranu, iako je zabrana takvog mesa stupila na snagu pre više od 70 godina, prenosi danas CNN.

Policajci su u četvrtak uveče zaplenili "sumnjive uzorke psećeg ili mačjeg mesa“ u prodavnici u okrugu Jau Ma Tei tokom "zajedničke operacije“ gradskog Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu (AFCD) i Odeljenja za higijenu hrane i životne sredine.

AFCD je saopštio da je izvršio raciju nakon dojave o prodaji mesa u gusto naseljenoj poslovnoj i stambenoj četvrti i da su zaplenjeni uzorci poslati na testiranje. 

Konzumiranje psećeg i mačjeg mesa u Hong Kongu zakonom je zabranjeno od 1950. godine.

Poslanik Geri Čen u objavi na Fejsbuku opisao je prodaju mačjeg i psećeg mesa kao "neprihvatljivu“.

"Incident ukazuje na to da učestalost provera na licu mesta od strane agencija za sprovođenje zakona nije bila dovoljna”, dodao je on.

Racija vladinih agencija usledila je nakon izveštaja lokalnih medija u kojima se navodi da se zamrznuto meso od mačke može naći u prodaji za oko 12 dolara, što je slično ceni kuvane govedine.

Društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama saopštilo je da "snažno osuđuje" prodaju psećeg i mačjeg mesa za hranu, apelujući na građane da odmah kontaktiraju policiju i druge relevantne organe ako posumnjaju na tako nešto.

Propisi o psima i mačkama Hong Konga predviđaju da "niko ne sme da zakolje psa ili mačku u svrhu ishrane i niko ne sme prodavati, koristiti ili dozvoliti prodaju ili upotrebu mesa pasa i mačaka za hranu”.

Predviđena kazna za kršenje ovog propisa je 640 dolara i šest meseci zatvora.

Procenjuje se da se svake godine u svetu zakolje 30 miliona pasa i 10 miliona mačaka za ljudsku ishranu, navodi CNN.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet