Fokus

Bela kuća o objektima oborenim nad SAD: Istraga je u toku, nisu vanzemaljci u pitanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan

13/02/2023

-

20:31

Bela kuća o objektima oborenim nad SAD: Istraga je u toku, nisu vanzemaljci u pitanju
Bela kuća o objektima oborenim nad SAD: Istraga je u toku, nisu vanzemaljci u pitanju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nema nikakvih dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskim aktivnostima, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer govoreći na brifingu za novinare o obaranju objekata nad SAD.

Ona je uz smešak rekla kako voli film ET, ali da želi da uveri američku javnost da "nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji". 

"Mornarica je u procesu izvlačenja kineskog balona za nadzor koji je oboren kod obale Južne Karoline", rekao je savetnik američkog predsednika Džon Kirbi na brifingu u Beloj kući.

On je naveo da bi ta operacija mogla da potraje s obzirom na stanje mora i vremenske uslove.

"Moramo da zaštitimo bezbednost ronilaca" rekao je Kirbi, a prenosi Gardijan.

Kirbi je potvrdio da su SAD i Kanada počele s mnogo više pažnje da prate vazdušni prostor nad svojim državama nakon pojave kineskog balona nad američkim teritorijom.

"Takve objekte je teško detektovati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak je i kineski balon nije bilo lako detektovati, a on je bio dosta veći", rekao je Kirbi.

Kako je dodao, oni još nisu uspeli da identifikuju tri objekta koja su zapažena u SAD.

Naveo je  da "ne može da otkriva puno detalja", ali je istakao da su SAD utvrdile da Kina ima program balona koji lete na velikim visinama koji je povezan s kineskom vojskom.

"Bilo ih je ranije, ali nije ih otkrila administracija Donalda Trampa", dodao je.

Novinar je potom pitao ima li SAD špijunske avione nad Kinom, što je Kirbi negirao.

"Nemamo špijunskih balona nad Kinom. Nisam svestan da imamo nešto u njihovom prostoru", rekao je . 

Kirbi je naveo da zvaničnici ne smatraju da objekti poput onih srušenih predstavljaju direktnu pretnju ljudima na zemlji.

"Leteli su na visina koje su znatno niše od one ne kojoj je bio kineski špijunski balon i mogli su da utiču na komercijalni vazdušni saobraćaj. Zato je predsednik Bajden uz konsultacije s vojnim vrhom izdao naredbu da se sruše. Nismo mogli isključiti da se radi o posmatranju naših vojnih kapaciteta. Postupali smo iz opreza kako bismo zaštitili američke interese i bezbednost komercijalnih letova", naveo je.

Kako je dodao, objekat oboren iznad jezera Hjuron je verojatno na velikoj dubini, a i ostali objekti su srušeni iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana.

"Još nismo pronašli ostatke nijednog od tri srušena objekta. Nemamo dokazea da su ova tri objekta bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali ne možemo to isključiti. Srušeni su zbog opasnosti za komercijalni vazdušni saobraćaj i zbog teoretske mogućnosti da se radilo o špijunskim letelicama",  dodao je Kirbi.

Prema dosad poznatom, kako je istakao, objekti nisu imali nikakav sopstveni pogon i, prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vetrom. Jedan od razloga zbog kojih ih sada vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sistema su modifikovani i sad se lakše otkrivaju", dodao je Kirbi.

On je precizirao da je za oboreni balon poznato da je kineski, jer su to sami priznali.

"Oni tvrde da nije bio špijunski, mi znamo da jeste. Za ova tri objekta još niko nije preuzeo odgovornost", kaže Kirbi.

Na novinarsko pitanje da le se može isključiti vanzemaljsko poreklo objekata, Kirby je odgovorio: "Mislim da se američka javnost ne mora da brine o vanzemaljcima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet