Fokus

Spasilac Proteo stradao u misiji u Turskoj: Dirljiv oproštaj od četvoronožnog druga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Independet, BBC

13/02/2023

-

23:11

Spasilac Proteo stradao u misiji u Turskoj: Dirljiv oproštaj od četvoronožnog druga
Spasilac Proteo stradao u misiji u Turskoj: Dirljiv oproštaj od četvoronožnog druga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proteo, jedan od omiljenih meksičkih pasa za spasavanje, koji je poslat u Tursku da pomogne u tamošnjim spasilačkim operacijama, uginuo je tokom misije. 

Uzrok smrti nije sasvim jasan. Prema pisanju meksičke štampe, pas je tragao za žrtvama kada su se na njega obrušile ruševine. Na TikTok-u, meksički sekretarijat za odbranu objavio je potresan video koji prikazuje povređenu životinju, a zatim njenog trenera kako se oprašta.

„Želim da ti kažem da sam ponosan na tebe, jer si uvek bio snažan pas, vredan pas, jer nikada nisi odustajao. Sada mogu samo da ti zahvalim (...) Zauvek ću te se sećati (...) Jednog dana ćemo se ponovo sresti“, poručio je veoma dirnut.

 

„Duboko žalimo zbog gubitka našeg sjajnog pratioca, psa Protea“, objavilo je meksičko Ministarstvo nacionalne odbrane na Tviteru. „Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spasavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu“, navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

Meksički Crveni krst objavio je video u kojem spasioci odaju čast uginulom četvoronožnom drugaru. 

"Danas se sa počastima opraštamo od velikog psa koji je uvek radio hrabro. Hvala Proteo, sada si na boljem mestu", navodi se u objavi.

 

 

Meksiko, koji je podložan zemljotresima i ima visoko specijalizovane civilne i vojne timove koji su često raspoređeni da pomognu kada dođe do katastrofe, u Tursku je poslao neke od svojih poznatih pasa za traganje i spasavanje da pomognu u traženju ljudi zatrpanih pod ruševinama.

 

 

Avion sa 16 pasa poleteo je iz Meksiko Sitija u utorak a tada je ministar za spoljne poslove Meksika Marsel Ebrard objavio na Tviteru da je "srce spasilačkog tima otišlo u Tursku". 

 

 

Psi su osvojili srca Meksikanaca tokom zemljotresa u zemlji 2017. godine, kada su spasili više života, piše BBC.

 

 

Iz Meksiko sitija krenuli su i Eko, belgijski malinoa, a društvo mu prave Orli, Timba, Džuli, Balam i Reks.

 

Opraštajući se od Protea na društvenim mrežama tviteraši ga povezuju s Fridom, žutim labrador retriverom koja je međunarodnu slavu stekla kada je snimljena kako traži preživele u Meksiko Sitiju noseći zaštitne naočare i čizme. Frida je zaslužna za spasavanje 12 života i lociranje 40 tela u operacijama širom Meksika, Haitija, Gvatemale i Ekvadora.

AP/Rebecca Blackwell

 

 

Komentari (0)

Svet