Fokus

Tedros: Delu Sirije pogođenom zemljotresom neophodno više pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

20:47

Tedros: Delu Sirije pogođenom zemljotresom neophodno više pomoći
Tedros Adanom Gebrejesus - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Raspoloživa finansijska sredstva i novi granični prelazi još uvek nisu dovoljni da pomognu građanima pogođenim zemljotresom na severozapadu Sirije, rekao je danas šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

Tedros je dodao da je veoma uznemiren nakon posete bolnici u pomenutoj oblasti pod kontrolom pobunjenika, gde je više od 4.000 ljudi poginulo u prošlomesečnom razornom zemljotresu, preneo je Rojters.

Nakon te katastrofe, sirijski predsednik Bašar al Asad dozvolio je otvaranje još dva prelaza sa Turskom, čime je ukupan broj porastao na tri, kako bi omogućio pomoć regionu koji drže njegovi protivnici.Tedros je rekao da je i dalje potrebno više prelaza i novca.

"Mislim da postojeća tri prelaza neće biti dovoljna i svaku raspoloživu mogućnost  treba iskoristiti", rekao je on i dodao da nije razgovarao s lokalnim vlastima o mogućnosti da pomoć dolazi preko linija fronta iz zone koju pod kontrolom drži sirijska vlada.

Druge agencije Ujedinjenih nacija i međunarodne grupe za pomoć kritikovale su tvrdokornije pobunjenike zbog odbijanja takvih isporuka.

UN su se već borile da prikupe finansijska sredstva za rešavanje pogoršane humanitarne situacije u Siriji pre nego što se dogodio zemljotres, a nakon katastrofe  rečeno je da će toj oblasti biti potrebno gotovo 400 miliona dolara tokom naredna tri meseca, navodi Rojters.

U zoni koju kontroliše opozicija na severozapadu živi oko četiri miliona ljudi.Tamošnje bolnice su u posebno teškom stanju, jer su godinama bile mete vazdušnih napada i suočavaju se sa hroničnim nedostatkom opreme.

UN su saopštile da su potrebe Sirije sada najveće od početka sukoba pre skoro 12 godina.
 

Komentari (0)

Svet