Fokus

Oživele teorije o curenju korone iz kineske laboratorije, naučnici ipak oprezni: Istinu ćemo možda čekati godinama

Komentari

Autor: Euronews

02/03/2023

-

15:16

Oživele teorije o curenju korone iz kineske laboratorije, naučnici ipak oprezni: Istinu ćemo možda čekati godinama
Oživele teorije o curenju korone iz kineske laboratorije, naučnici ipak oprezni: Istinu ćemo možda čekati godinama - Copyright EPA/ROMAN PILIPEY

veličina teksta

Aa Aa

Otkako je pre tri godine počela pandemija koronavirusa, njeno poreklo pretvorilo se u žestoku naučnu i političku debatu. Trenutno postoje dve glavne teorije - prva da je virus prešao sa životinja na ljude najverovatnije na pijaci u gradu Vuhan u Kini i druga koja govori da se virus proširio iz laboratorije u Vuhanu nakon slučajnog curenja.

Ova druga teorija, međutim, počela je da dobija na snazi ove nedelje nakon što je direktor FBI Kristofer Rej u intervjuu za Foks njuz rekao da je kovid 19 "najverovatnije" potekao iz "laboratorije koju kontroliše kineska vlada".

Njegovi komentari stigli su samo nekoliko dana pošto je u ažuriranoj poverljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Beloj kući navedeno da postoji "niska procena uverenja" da virus koji je izazvao pandemiju potiče iz kineskog Centra za kontrolu bolestu u Vuhanu u Kini. Ovo nije ista institucija kao i Institut za virusologiju Vuhan, laboratorija koja se takođe smatrala mogućim izvorom.

Niska procena uverenja znači da dobijene informacije nisu dovoljno pouzdane da bi se doneo čvrst zaključak. 

Kao odgovor, Kina je osudila tvrdnje FBI, a portparolka Ministarstva inostranih poslova Mao Ning je rekla da "da dotične strane treba da prestanu da podstiču argumente o curenju iz laboratorije, prestanu da blate Kinu i prestanu da politizuju pitanje porekla virusa".

Šta kaže naučna zajednica?

Izjava direktora FBI naglasila je i podele u američkoj vladi jer veći deo obaveštajne zajednice i dalje veruje da se kovid pojavio prirodno u divljini ili da i dalje postoji premalo dokaza da bi se doneo sud. Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o poreklu pandemije.

U istraživačkom radu iz 2021. godine u časopisu Sel, naučnici su naveli da je virus kovid 19 deveti dokumentovani koronavirus koji je zarazio ljude, a svi prethodni su nastali od životinja. Dve studije, koje je prošle godine objavio časopis Sajens, potkrepile su teoriju o životinjskom poreklu. Naučna zajednica je oko ovog pitanja dakle još manje podeljena. Virolozi kažu da postoje "veoma ubedljivi" podaci koji ukazuju na životinjsko ili zoonotsko poreklo, piše Euronews.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Sveobuhvatna i recenzirana studija objavljena u julu 2022. u časopisu Sajens zaključuje da je koronavirus najverovatnije prešao sa životinja u kavezu na ljude na veleprodajnoj pijaci morskih plodova Huanan još u decembru 2019. godine. 

Jedna od kritika stručnjaka koji proučavaju virus je da nisu u mogućnosti da pogledaju dokaze na kojima FBI zasniva svoju tvrdnju o curenju iz laboratorije.

"Problem je u tome što se informacije ne dele. Tako da je veoma teško videti kako se to može uporediti sa informacijama koje postoje o prelivanju zoonoza. Ako stignu novi dokazi koje treba pregledati i onda možda dođete do drugačijeg zaključka, to nije problem. Problem je u tome što ovo nije naučna diskusija, već politička diskusija. I mešanje ta dva, po mom mišljenju, čini diskusiju veoma teškom", rekla je Marion Kupmans, jedna od autorki sutije Sajensa. 

Situacija je postala jako politizovana debata koja je sukobila Zapad i Kinu, a drugi problem je transparentnost Pekinga.

"Teško je pripisati poreklo pandemije kovida 19, ne manje važno, do trenutka kada je SZO pregledala tržište Huanana ono je bilo dezinfikovano, uklonjeni su forenzički dokazi", rekao je za Euronews Kris Njuman, istraživač zoologije na Univerzitetu Oksford.

Piter Hotez, američki naučnik za vakcine, osudio je izjave FBI na Tviteru, nazivajući to "dezinformacijama".

"Javni dokazi o curenju iz laboratorije su slabi do nepostojeći. Dakle, osim ako Ministarstvo energetike ne sedi na jedinstvenim poverljivim podacima, što je moguće, ali sumnjam u to s obzirom na procenu niskog uverenja, ovo možda neće ništa unaprediti. Kovid poput SARS i MERS je nastao od slepih miševa i inficirao je ljude nakon što je prešao sa drugog srednjeg životinjskog domaćina", napisao je on.

"Sve pretpostavke i dalje na stolu"

Zajednička istraga Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2021. godine nazvala je teoriju o curenju u laboratoriji "izuzetno malo verovatnom".

Međutim, ta istraga SZO je veoma kritikovana i njen generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus, od tada je pozvao na novu istragu.

"Pozivamo Kinu i naučnu zajednicu da preduzmu neophodna istraživanja u tom pravcu. Dok ne budemo imali više dokaza, sve hipoteze su i dalje na stolu", rekao je portparol SZO izjavi.

profimedia

 

U međuvremenu, neki virolozi kao što je Marion Kupmans brinu da bi izjava FBI mogla da dovede do novog talasa uznemiravanja naučnika. 

"To je zabrinjavajuće. To je kontroverzna tema, zato se nadam da se oni (FBI) zaista ponašaju odgovorno i dele informacije kako bi se zaista mogle pratiti", rekla je.

Ona je za Euronews navela da su ona i njeni saradnici bili napadani i na mrežama i van njih od početka pandemije zbog svog istraživanja. 

Naučnici nas takođe podsećaju da je izuzetno komplikovano doći do definitivnog zaključka o poreklu kovida 19. Bilo je potrebno 29 godina da se identifikuje izvor ebole i 26 za HIV/AIDS. Tako da možda nećemo uskoro dobiti zaključak o poreklu virusa. Ali za naučnike koji proučavaju virus, važno je da uče iz pandemije, a ne da pripisuju krivicu.

"Zaista nije vitalno deliti krivicu, već naučiti iz ove pandemije i preduzeti sve moguće korake da sprečimo da se ova vrsta katastrofe ponovi u budućnosti", rekao je Njumen.

Komentari (0)

Svet