Fokus

Kineski parlament izabrao Li Ćijanga za novog premijera

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/03/2023

-

09:14

Kineski parlament izabrao Li Ćijanga za novog premijera
Li Ćijang - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani premijer Kine Li Ćijang položio je danas zakletvu. Li je prvi čovek Komunističke partije Šangaja, a na mestu premijera zameniće Lija Kećijanga koji odlazi u penziji, prenosi Rojters.

Na glasanju u kineskom parlamentu, Li Ćijang je dobio 2.936 glasova, tri su bila protiv i osam uzdržanih. Premijer je druga najuticajnija funkcija u Kini posle predsednika Si Đinpinga.

Zaduženje novog kineskog premijera biće oživljavanje privrede pogođene trogodišnjim kovid ograničenjima. Nešto ranije, nadgledao je lokdaun nametnut zbog pandemije, koji je izazvao nezadovoljstvo kod određenog broja Kineza.

Poznat kao pragmatičan političar vešt u rukovođenju, Li će se suočiti sa velikim zadatkom da podrži neujednačen ekonomski oporavak Kine suočene sa globalnim izazovima i nepoverenjem potrošača i privatnog sektora.

Bio je na čelu štaba aktuelnog predsednika Sija Đinpinga tokom ranih dvehiljaditih, kada je Si bio zadužen za provinciju Žejđang. Partijski sekretar za Šangaj, Li je postao 2017. godine. 

Li preuzima dužnost dok rastu ekonomske tenzije sa Zapadom zbog pokušaja SAD da Kini blokiraju pristup ključnim tehnologijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet