Fokus

Dugi tragovi "Katargejta": Luka Visentini smenjen s mesta generalnog sekretara Međunarodne unije sindikata

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

21:43

Dugi tragovi  "Katargejta": Luka Visentini smenjen s mesta generalnog sekretara Međunarodne unije sindikata
Dugi tragovi "Katargejta": Luka Visentini smenjen s mesta generalnog sekretara Međunarodne unije sindikata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna konfederacija unije sindikata (ITUC) otpustila je sindikalnog lidera iz Italije Luku Visentinija sa funkcije generalnog sekretara tog tela zbog njegove umešanosti u skandal s podmićivanjem ''Katargejt'', koji je potresao Evropski parlament.

Visentini je izabran za generalnog sekretara ITUC prošlog novembra, ali je suspendovan manje od mesec dana kasnije nakon što su belgijski istražni organi otkrili da su funkcioneri tog tela umešani u skandal koji uključuje korupciju, uzimanje mita i pranje novca, prenosi Gardijan.

''Na sastanku je Odlučeno je da Luka Visentini više nema poverenje Generalnog saveta da bude generalni sekretar ITUC'', navodi se u saopštenju ITUC.

profimedia

 

Visentini je u decembru prošle godine rekao da je uzeo donaciju ''manju od 50.000 evra'' od briselske nevladine organizacije Fajt impjuniti koju je osnovao glavni osumnjičeni za skandal sa podmićivanjem, bivši italijanski poslanik Pjer Antonio Panceri, navodi britanski list.

Visentini je naveo da je donacija trebalo da nadoknadi neke od troškova vođenja njegove kampanje da postane generalni sekretar ITUC, uz obrazloženje da ''ni na koji način nije bila povezana sa pokušajem korupcije niti je imala za cilj da utiče na njegovi poziciju u Kataru''.

Mesec dana nakon ove Visentinijeve izjave, Panceri je sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužiocima i obećao da će dati informacije o korupcijskoj mreži, za koju se navodi da uključuje gotovinske isplate iz Katara i Maroka kako bi se uticalo na odluke u Evropskom parlamentu.

ITUC, koji ima 332 organizacije članice u 163 zemlje, saopštio je da posebna komisija stvorena da ispita te navode nije pronašla ''nikakve dokaze da donacije iz Katara ili Maroka utiču na politike ili odluke ITUC''.

Predsednica ITUC Akiko Gono, rekla je da su događaji u poslednjih nekoliko meseci ''naneli značajnu štetu reputaciji ITUC'' i obećala ''nova i pojačana pravila i procese''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet