Fokus

Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru

Komentari

Autor: AP

28/03/2023

-

22:28

Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru
Netanjahu: Mosad pomogao Grčkoj da otkrije terorističku zaveru - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopšto je večeras da je obaveštajna agencija njegove zemlje Mosad pomogla Grčkoj da spreči teroristički napad planiran na najmanje jedno jevrejsko mesto u Atini, prenosi AP.

Grčke vlasti saopštile su da ranije da su dvojica muškaraca, za koje se navodi da su pakistanskog porekla, uhapšeni zbog navodnog planiranja napada na jevrejski restoran. 

Oni su u danas optuženi za krivična dela terorizma, dok je treći muškarac, za koga se veruje da je van Grčke, optužen u odsustvu za slična dela.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije navodi se da su napadači povezani sa Iranom.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali, File

 

 

"Posle početka istrage osumnjičenih u Grčkoj, Mosad je pružio obaveštajnu pomoć. Istraga je otkrila da je infrastruktura koja je funkcionisala u Grčkoj deo opsežne iranske mreže koja kreće iz Irana i obuhvata mnoge zemlje", navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Sa druge strane, grčke vlasti nisu identifikovale stranu obaveštajnu agenciju koja je pružila pomoć u istrazi, ali su saopštile mogućnost da su osumnjčeni planirali i druge napade u Grčkoj.

"Njihov cilj nije samo da izazovu gubitak života nevinih građana, već da potkopaju osećaj bezbenosti u zemlji, istovremeno povređujući javne institucije i ugrožavajući grčke međunarodne odnose", navodi se u saooptenju policije.

AP, pozivajući se na izjave dvojice grčkih zvaničnika, piše da su dvojica osumnjičenih ilegalno prešli u Grčku iz susedne Turske i bili tu najmanje četiri meseca. U okviru ove istrage, policija je pretražila više lokacija u Atini, kao i na zapadnom ostrvu Zakintosu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet