Fokus

Dve godine od povratka talibana na vlast, SAD nastavljaju evakuaciju Avganistanaca

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2023

-

23:53

Dve godine od povratka talibana na vlast, SAD nastavljaju evakuaciju Avganistanaca
Glad u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dve godine nakon povratka talibana na vlast, SAD su nastavile evakuaciju Avganistanaca u skladu sa posebnim imigracionim i prihvatnim programima za izbeglice, uprkos tome što u Avganistanu nemaju konzularno ili diplomatsko prisustvo.

Unutar velike zgrade koja je nekada korišćena kao komercijalni pansion za strane posetioce u Kabulu nalaze se brojne sobe u kojima žive porodice i pojedinci kojima nije dozvoljeno da izlaze na ulice ili da otkrivaju svoju tačnu lokaciju.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), dovedeni iz različitih delova Avganistana, ljudi su smešteni u tom objektu pre letova u treću zemlju, gde će se voditi proces obrade pre njihovog konačnog preseljenja u SAD.

Talibanske vlasti su upoznate sa letovima za preseljenje, ali do sada nisu ometale program, iako su česte optužbe da ta grupa napada Avganistance koji su radili za prethodnu avganistansku vladu uz podršku SAD.

Vlada SAD je iz Avganistana specijalnim letovima izmestila hiljade američkih državljana, osoba koje imaju zakonit stalni boravak u SAD, dece bez pratnje odraslih, izbeglica, te Avganistanaca koji ispunjavaju uslove za ono što je poznato kao posebna imigrantska viza ili SIV program.

Te posebne vize namenjene su onima koji su radili za američke kompanije, organizacije i programe pre nego što su talibani preuzeli vlast.

Više od 90.000 Avganistanaca preseljeno je u SAD u proteklih 20 meseci, pokazuju podaci Stejt departmenta. Između oktobra 2021. i septembra 2022. godine, Avganistancima je izdato više od 11.000 viza.

Ove godine, američki predsednik Džozef Bajden je od Kongresa zatražio odobrenje za dodatnih 20.000 posebnih viza za Avganistance koji su pomagali američkoj vladi.

Najmanje 2.980 Avganistanaca prošlo je kroz program prihvata izbeglica od oktobra 2022. do februara 2023. godine. SAD ove godine planiraju da prime 125.000 izbeglica iz čitavog sveta, ali iz Stejt departmenta navode da ne mogu da kažu koliko će među njima tačno biti Avganistanaca, navodi VOA. Pre dolaska u SAD, imigranti i izbeglice prolaze bezbednosne i useljeničke provere u objektima za obradu u trećim zemljama.

“Glavna lokacija Stejt departmenta za obradu izmeštenih Avganistanaca je kamp Al Sajlijah, u Dohi, u Kataru. Takođe, obrade pre preseljenja u SAD se sprovode u Albaniji i na Kosovu”, naveo je portparol Stejt departmenta za VOA.

Nekoliko hiljada Avganistanaca takođe se ukrcalo na privatne letove za Ujedinjene Arapske Emirate, gde su ostali u ustanovi zvanoj Humanitarni grad Emirata, u nadi da će se preseliti u SAD, Kanadu ili neku evropsku zemlju.

"Vlada SAD je uključena u obradu slučajeva Avganistanaca u Humanitarnom gradu Emirata", naveo je portparol, dodajući da SAD nisu bile uključene u upravljanje objektom u kojem su evakuisane osobe protestovale zbog neizvesnosti oko preseljenja.

Osim SIV programa i izbeglica, SAD su primile hiljade Avganistanaca u okviru privremenog humanitarnog programa.

Program je počeo u martu 2022. i trebalo bi da traje 18 meseci, što znači da ističe u septembru 2023. Istovremeno, predloženi zakon koji bi omogućio stvaranje pravnog puta za trajno naseljavanje Avganistanaca iz tog programa još nema dvostranačku podršku.

"Bez tog zakona, Avganistanci i dalje moraju da podnose zahtev za stalni boravak putem SIV programa, što traje godinama, ili putem kompleksnog i u velikoj mjeri preopterećenog američkog sistema za azil", rekao je za Glas Amerike Brajan Zumagen, portparol organizacije HIAS, koja pruža podršku izbeglicama.

Komentari (0)

Svet