Fokus

U Keniji umrlo četvoro ljudi, postili do smrti kako bi izbegli apokalipsu

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

14:03

U Keniji umrlo četvoro ljudi, postili do smrti kako bi izbegli apokalipsu
U Keniji umrlo četvoro ljudi, postili do smrti kako bi izbegli apokalipsu - Copyright AP Photo/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Četiri osobe - tri muškarca i jedna žena - umrle su od gladi, držeći se strogog posta kako bi, prema preporukama lokalnog sveštenika, izbegli "prokletstvo smaka sveta". Desetak drugih sledbenika kontroverzne Međunarodne crkve dobrih vesti, spaseno je nakon što je policija upala u kuću u selu Šakahola, u okrugu Kilifi u Keniji, preneli su lokalni mediji.

"Pronašli smo ih u veoma lošem stanju, neki su se onesvestili na putu do bolnice. Možemo da potvrdimo da je četvoro njih umrlo, dok su ostali na lečenju u bolnici u Malindiju", rekao je bezbednosni izvor uključen u operaciju.

U policijskom izveeštaju je navedeno da su primili izveštaje o nekim građanima koji su umrli od gladi pod izgovorom da su sreli Isusa nakon što im je ispran mozak od strane osumnjičenog Makenzija Ntenge, pastora Međunarodne crkve dobrih vesti. Uzeti su otisci prstiju mrtvih radi identifikacije, jer većina nije imala identifikacionih dokumenata, niti mobilnih telefona.

Policija je takođe saopštila da će nastaviti potragu za ostalim članovima grupe, nakon što je dobila dojavu da su neki od njih još u šumi.

Ranije ovog meseca, više od 10 ljudi iz sela Šakahola i Msimba u Kilifiju teško je povređeno nakon što su ih susedi napali zato što su sledbenici kontroverzne crkve. U međuvremenu, tela dvoje dece koju su roditelji navodno izgladneli, tek treba da budu ekshumirana.

Iako je policija pronašla masovnu plitku grobnicu, nije bila u mogućnosti da sprovede dalju istragu "zbog neprijateljski raspoloženih stanovnika".

Istrage sugerišu da je lider te crkve Pol Mekenzi u svom domu oblikovao verovanja svojih sledbenika, od kojih se neki sada traže zbog navodnih užasnih zločina – uključujući izgladnjivanje i ubijanje dece.

Država optužuje Makenzija da je manipulisao lokalnim stanovništvom kroz iskrivljena, ekstremna verska učenja i strah od nepoznatog u potrazi za spasenjem, što je dovelo do smrti mnogih od njih. U ranijem intervjuu, pastor Makenzi je rekao da veruje da ima duhovne proročke moći i tvrdi da mu se ukazao Isus.

Taj otac sedmoro dece tvrdio je da je to osnovno načelo njegovog hrišćanstva, ali je rekao da je prestao da propoveda 2019. godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet