Fokus

Nova era odnosa Kine i Rusije: Visoki zvaničnik iz Pekinga u poseti Moskvi poručio - "veza nadilazi onu iz Hladnog rata"

Komentari

Autor: Euronews, AFP, Gardijan, Vašington post

17/04/2023

-

11:02

Nova era odnosa Kine i Rusije: Visoki zvaničnik iz Pekinga u poseti Moskvi poručio - "veza nadilazi onu iz Hladnog rata"
Kineski ministar odbrane sa Putinom - Copyright Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina i Rusija ušle su u "novu eru" odnosa, rekao je u nedelju kineski ministar odbrane Li Šangfu, a tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pohvalio je "snažne veze Kine sa Moskvom koje nadilaze vojno-političke saveze iz doba Hladnog rata".

"Ovo je moja prva poseta inostranstvu otkako sam preuzeo dužnost ministra odbrane. Konkretno, izabrao sam Rusiju kako bih istakao posebnu prirodu i strateški značaj naših bilateralnih odnosa", rekao je Li.

U martu se kineski lider Si Đinping sastao sa Putinom u Moskvi, i tada su njih dvojica obećali da će ojačati strateške veze. Takođe, kritikovali su i Zapad zbog onoa što su nazvali "podrivanjem međunarodne bezbednosti", prenosi Euronews.

Na sastanku u nedelju, koji je prenosila ruska televizija, ministar odbrane Li je rekao da je "Kina spremna da radi sa Rusijom na jačanju strateške komunikacije između dve vojske".

On je takođe rekao i da će sarađivati kako bi "dali novi doprinos održavanju globalne i regionalne bezbednosti i stabilnosti". Međutim, ni u jednom trenutku nije pomenuo sukob u Ukrajini.

Putin je prilikom ovog sastanka pohvalio vojnu saradnju dve zemlje.

"Aktivno radimo preko vojnih resora, redovno razmenjujemo korisne informacije, sarađujemo u oblasti vojno-tehničke saradnje i izvodimo zajedničke vežbe. Ovo je nesumnjivo još jedna važna oblast za naše odnose", rekao je ruski predsednik.

Procureli dokumenti Pentagona o navodnoj spremnosti Kine da naoruža Rusiju

Putin i Li su najavili ono što su nazvali nadolazećom "novom erom" odnosa sa Zapadom, nagoveštavajući tako otpor poretku koji predvode SAD. Prilikom tog sastanka, Peking nije obećao da će isporučiti oružje Rusiji, kako su se neki zvaničnici na Zapadu plašili.

Ipak, ukrajinska vojska sve češće na ratištu u ruskoj opremi i oružju nalazi komponente koje dolaze iz Kine, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik iz Kijeva u petak, prenosi Gardijan.

Prošle nedelje, otkriveno je da u poverljivim dokumentima Pentagona koji su procureli na internet, a sadrže podatke koje su prikupljale američke obaveštajne agencije, stoji kako je Kina pristala da snabde Rusiju oružjem, ali je želela da sve pošiljke ostanu tajna.

List koji je pisao o ovim podacima, Vašington post, navodi da su informacije prikupljene na osnovu onoga što su američke obaveštajne službe čule prilikom presretanja komunikacija ruskih tajnih službi. 

profimedia

 

U odvojenoj gomili dokumenata koji su takođe procureli iz Pentagona, našao se i jedan u kom piše da bi Peking smatrao "značajan" ukrajinski napad na ruskoj teritoriji uz pomoć američkog ili NATO oružja eskalacijom sukoba, i da bi onda zauzvrat to značilo da Kina može da šalje oružje Rusiji.

Mada su američki zvaničnici upozoravali na to da su neki od dokumenata koji su se našli na internetu izmenjeni i da bi trebalo sumnjati u verodostojnost, ipak su potvrdili da je jedan deo istinit.

Za ove koji govore o spremnosti Kine da naoruža Rusiju verovatnije je da spadaju u grupu istinitih, jer na njima piše da potiču iz februara, a malo nakon datuma koji stoji na tim dokumentima, i američke obaveštajne službe su izašle u javnost sa sličnim tvrdnjama.

Može li Peking da posreduje u postizanju mira?

Najnoviji diplomatski sastanak ruskih i kineskih zvaničnika dolazi dva dana nakon posete nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok Pekingu, a ona je tom prilikom pozvala Kinu da "zatraži od ruskog agresora da zaustavi rat u Ukrajini".

"Nijedna zemlja nema veći uticaj na Rusiju od Kine", dodala je Berbok. 

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa njom, kineski šef diplomatije Ćin Gang rekao je da Peking neće slati oružje nijednoj strani u konfliktu.

"Što se tiče izvoza vojnih predmeta, Kina ima oprezan i odgovoran stav. Nećemo slati oružje sukobljenim stranama, i kontrolišemo izvoz robe dvostruke upotrebe u skladu sa zakonima i propisima", naveo je Ćin.

On je dodao i da je Kina "spremna da nastavi da radi u cilju ostvarenja mira" i da se "nada da će sve strane uključene u krizu ostati objektivne i uzdržane i raditi zajedno".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron takođe su nedavno posetili Kinu, kako bi pokušali da utiču na spremnost predsednika Sija Đinpinga da utiče na Putina kako bi se zaustavio rat.

profimedia

Makron i Fon der Lajen u poseti Siju

Peking se zvanično proglasio neutralnim prema ukrajinskom ratu i nikada nije javno osudio Rusiju.

Si tek treba da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a Kina je u februaru objavila mirovni plan od 12 tačaka, navodeći da se čvrsto protivi bilo kakvom napadu na civile.

Iako je ovaj mirovni predlog pozivao sve zemlje da poštuju tuđe suverenitete, uključujući ukrajinski, Kijev i njegovi zapadni saveznici oštro su ga odbacili.

Ovaj plan nije uključivao povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, a u razgovoru za Euronews u martu, stručnjaci su nagovestili da Kina pokušava da održi delikatan balans oko Ukrajine.

Rekli su da je malo verovatno da će Peking pružiti otvorenu vojnu pomoć Moskvi, iz straha da će odbaciti svoje učešće u rekonstrukciji Ukrajine i izazvati gnev Zapada.

Komentari (0)

Svet