Fokus

Argentina u borbi protiv denga groznice steriliše komarce zračenjem koje menja njihovu DNK

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

18:22

Argentina u borbi protiv denga groznice steriliše komarce zračenjem koje menja njihovu DNK
Argentina u borbi protiv denga groznice steriliše komarce zračenjem koje menja njihovu DNK - Copyright Tanjug/AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Argentina u borbi protiv jedne od najvećih epidemija denga groznice u poslednjih nekoliko godina steriliše komarce korišćenjem zračenja koje menja njihovu DNK.

U Argentini je od početka ove godine zabeleženo više od 41.000 slučajeva denga groznice koju prenose komarci, što je daleko veći broj nego u isto vreme tokom velikih epidemija u 2020. i 2016. godini, pokazuju podaci argentinske vlade. 

Biolog iz Nacionalne komisije za atomsku energiju (CNEA) Marijanela Garsija Alba rekla je da se komarac koji prenosi virus denga groznice sve više širi u Argentini i svetu zbog porasta temperatura naseljavajući južnije oblasti.

Garsija Alba je istakla da su biolozi CNEA eksperimentisali sa atomskom sterilizacijom, odnosno jonizujućim zračenjem, od 2016. godine i da sada sterilišu 10.000 mužjaka komaraca nedeljno i da imaju za cilj da taj broj povećaju na 500.000, preneo je Rojters. 

Prva serija sterilisanih mužjaka komaraca biće puštena u divljinu u novembru, rekla je Garsija Alba, navodeći da njihovo potomstvo sa ženkama neće biti održivo. 

Denga se prenosi preko ujeda komaraca vrste aedes aegipti, a simptomi uključuju groznicu, bolove u glavi, mišićima i zglobovima, kao i mučninu, povraćanje i umor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet