Fokus

Somalijska vojska: U borbama sa džihadistima ubijeno najmanje 18 ekstremista

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

16:19

Somalijska vojska: U borbama sa džihadistima ubijeno najmanje 18 ekstremista
Somalijska vojska: U borbama sa džihadistima ubijeno najmanje 18 ekstremista - Copyright Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Somalijska vojska odbila je rano jutros napad džihadista u blizini grada Masagavej i uspela da likvidira najmanje 18 pripadnika ekstremističke frakcije al-Šabab, potvrdio je u telefonskom razgovoru general vojske Somalije Mohamed Ahmed Taredišo.

Prema njegovim rečima, u borbama su poginula i tri civila koje je general opisao kao "seoske starešine", prenosi AP.

U gradu Masagavej, u centralnom regionu Galgaduda, nalazi se vojna baza koju su, prema svedočenju lokalnog življa napali i zauzeli ekstremisti, zaplenili naoružanje i zapalili borbena vozila.

Al-Šabab, frakcija al-Kaide, protivi se vladi u Mogadišu i tokom poslednjih meseci, nakon što je izgubila kontrolu nad teritorijama u ruralnim oblastima koje su sada pod kontrolom vladinih snaga, intenzivirala je napade na vojne baze u izolovanim oblastima.

Pripadnici Al-Šababa godinama se bore za stvaranje islamske države na Rogu Afrike, ali prisustvo mirovnih snaga Afričke unije i povremeni američki vazdušni udari na ciljeve ove džihadističke frakcije Al-Kaide ograničavaju njihove šire aktivnosti.

Somalija se takođe suočava sa najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija, a tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ranije ovog meseca, upućen je apel za "ogromnu međunarodnu podršku" toj zemlji.
 

Komentari (0)

Svet