Fokus

Moskva uručila protestnu notu ambasadoru SAD jer ruskim novinarima nisu izdate vize

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

16:07

Moskva uručila protestnu notu ambasadoru SAD jer ruskim novinarima nisu izdate vize
Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP - Copyright Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas američkoj ambasadi uručilo protestnu notu zbog toga što nije izdala vize ruskim novinarima za koje je bilo planirano da putuju sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Njujork.

"Viši zvaničnik američke ambasade je 27. aprila pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je uručena protestna nota zbog provokativnih aktivnosti ambasade, koja nije na vreme izdala vize novinarima od kojih se očekivalo da će ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova pratiti na putovanju u Njujork, u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio da su gotovo svim članovima Lavrovljeve delegacije izdate vize, osim novinarima. Rusija je preuzela jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti UN 1. aprila.

Delegacija Rusije na čelu sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim doputovala je u Njujork na dvodnevni sastanak Saveta bezbednosti UN, ali bez predstavnika ruskih medija. Oni je trebalo da izveštavaju o ruskom predsedavanju Savetom bezbednosti, ali je Vašington uskratio vize novinarima, što je bio povod za novo zaoštravanje odnosa dve sile.

„Zemlja koja sebe naziva najjačom, najpametnijom, slobodnom i poštenom zemljom se namučila i učinila nešto glupo pokazujući koliko zaista vrede njena zakletvena uveravanja o zaštiti slobode govora i pristupa informacijama. Budite sigurni da nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti“, rekao je Lavrov pre nego što je napustio Moskvu u nedelju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet