Fokus

NATO otvara kancelariju u Japanu za konsultacije sa indo-pacifičkim saveznicima

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

19:05

NATO otvara kancelariju u Japanu za konsultacije sa indo-pacifičkim saveznicima
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

NATO planira da otvori kancelariju za vezu u Japanu, kao prvu u Aziji, koja će služiti da olakša konsultacije sa saveznicima u regionu, saopštili su japanski i NATO zvaničnici.

Kancelarija za vezu omogućiće komunikaciju Alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija, preneo je Rojters.

"Imamo kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici ih redovno procenjuju, kako bi osigurali da najbolje služe našim potrebama", rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

Dodala je da NATO ima blisko partnerstvo sa Japanom koje nastavlja da se unapređuje.

"Praktična saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući sajber odbranu, pomorsku bezbednost, nauku i tehnologiju, bezbednost ljudi, humanitarnu pomoć, kao i pomoć u katastrofama", istakla je ona.

Navodi se da bi predložena kancelarija trebalo da bude otvorena sledeće godine u Tokiju, ali se još pregovora o detaljima, poput toga da li će Japan obezbediti prostor ili će ga finansirati NATO.
Alijansa ima slične kancelarije za vezu u Njujorku, Beču, Ukrajini i drugim mestima.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan u januaru i obećao sa premijerom Fumijom Kišidom da će ojačati veze u suočavanju sa "istorijskim bezbednosnim izazovima“, misleći na napad Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet