Fokus

Porota osudila četiri člana grupe Praud bojs za zaveru za upad u Kapitol

Komentari

Autor: Euronews

04/05/2023

-

17:51

Porota osudila četiri člana grupe Praud bojs za zaveru za upad u Kapitol
Porota osudila četiri člana grupe Praud bojs za zaveru za upad u Kapitol - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši lider organizacije Praud bojs (Proud Boys) Enrike Tario i još trojica članova njegove ekstremno desničarske grupe osuđeni su za planiranje zavere za upad u Kapitol, u očajničkom pokušaju da zadrže Donalda Trampa na vlasti nakon što je izgubio na predsedničkim izborima 2020. godine.

Porota u Vašingtonu proglasila je Tarija i još trojicu članova krivim za zaveru nakon što je više od tri meseca saslušavala desetine svedoka u jednom od najozbiljnijih slučajeva pokrenutih od napada koji se odigrao 6. januara 2021. Optužba predviđa zatvorsku kaznu do 20 godina.

Tario je bio "glavni lik" u najvećoj istrazi Minsitarstva pravde u američkoj istoriji. On je predvodio neofašističku grupu - poznatu po uličnim borbama sa levičarskim aktivistima.

Tario nije bio u Vašingtonu 6. januara jer je uhapšen dva dana ranije u odvojenom slučaju, ali tužioci navode da je on organizovao i režirao napad Praud bojsa koji su tog dana upali u Kapitol.

Tužioci su porotnicima rekli da grupa sebe smatra "Trampovom vojskom" i da je spremna na "potpuni rat" kako bi sprečila Bajdena u nameri da postane novi predsednik SAD.

Komentari (0)

Svet