Fokus

Izraelci opet na ulicama zbog reformi pravosuđa, Lapid: Neće biti situacije da koalicija sama bira sudije

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

22:30

Izraelci opet na ulicama zbog reformi pravosuđa, Lapid: Neće biti situacije da koalicija sama bira sudije
Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada demonstranata okupilo se večeras širom Izraela 18. nedelju zaredom, protestujući protiv vladinih planova da revidira pravosudni sistem. Oni su se usprotivili trenutno pauziranim zakonskim predlozima dok traju pregovori za postizanje širokog konsenzusa za reformu, prenosi Tajms of Izrael.

Glavni protest održan je u ulici Kaplan u Tel Avivu, a mediji procenjuju da je na njemu bilo između 100.000 i 180.000 ljudi. 

"Moramo da shvatimo da pretnja nije uklonjena i nadvija se nad nama jer ako trepnemo na trenutak, oni će iskoristiti priliku", rekla je bivša ministarka Cipi Livni u obraćanju demonstrantima.

Demonstracije su održane i u drugim gradovima širom zemlje, a nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u Rehovotu, gradu u centralnom Izraelu, mašući nacionalnom zastavom i blokirajući saobraćajnu raskrsnicu.

"Nećemo dozvoliti da samo kupuju vreme kako bi spasili svoju vladu", poručio je opozicioni lider Jair Lapid na protestu u tom gradu. 

On je upozorio da vlada premijera Benjamina Netanijahua ne može da vodi razgovore u rezidenciji predsednika dok istovremeno kleveta Viši sud i šalje nasilnike na ulice.

"Ova vlada treba da skine sve zakone sa stola Kneseta i da shvati: Neće biti situacije u kojoj koalicija sama bira sudije. To se neće dogoditi”, dodao je.

Šef Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, čija je opoziciona stranka nedavno doživela ogroman porast rejtinga, rekao je demonstrantima u Netaniji da se nada napretku u pregovorima čiji će domaćin biti predsednik Isak Hercog, ali da će "ponovo proceniti" situaciju ukoliko do toga ne dođe.

Organizatori protesta pozvali su prethodno Lapida i Ganca da prekinu učešće u pregovorima, ukoliko se ne postigne dogovor sa vladom u narednim danima. 

Kako podseća izraelski portal, u četvrtak je održan "dan jednakosti" na kojem su demonstranti izveli akte građanske neposlušnosti, uključujući blokiranje glavnih autoputeva širom zemlje. Aktivisti su takođe organizovali demonstracije ispred domova istaknutih ministara, kao i kancelarija državnih verskih institucija.

Najavljena reforma pravosuđa izazvala je široko protivljenje širom Izraela, a mnogi eksperti upozoravaju da će taj potez potkopati demokratiju uklanjanjem sistema nadzora i ravnoteže, i kao takav naneti štetu bezbednosti i ekonomiji zemlje. 
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

07.05.2023 08:39

Сјајно иде на целој планети, никад више "стручњака" никад више "слобода" "права"... и никад више лудила. Када на власт заседну луде и психопате и хоће да мењају и уређују свет по свом хиру а не знају му сврху и намену.

Svet