Fokus

Svetska meteorološka organizacija: Velika verovatnoća da će do 2027. globalno zagrevanje preći granicu od 1,5C

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

14:25

Svetska meteorološka organizacija: Velika verovatnoća da će do 2027. globalno zagrevanje preći granicu od 1,5C
Svetska meteorološka organizacija: Velika verovatnoća da će do 2027. globalno zagrevanje preći granicu od 1,5C - Copyright AP/David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put dosad veća je verovatnoća da će globalno zagrevanje preći granicu od 1,5 stepeni Celzijusa u narednih pet godina, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Uz mogućnost od 66 odsto da privremeno dostignemo 1,5 stepeni do 2027. godine, "to je prvi put u istoriji da je veća verovatnoća da ćemo preći granicu od 1,5 stepeni", rekao je Adam Skejf koji je radio na najnovijem istraživanju SMO, prenosi Rojters.

Delimično odgovoran za povećanje šanse da se dostigne granica od 1,5 stepeni je očekivani povratak opasnog fenomena El Ninjo tokom kojeg toplije vode u tropskom Pacifiku zagrevaju atmosferu, što dovodi do povećanja globalne temperature.

Generalni sekretar SMO Peteri Talas je rekao da će El Ninjo u kombinaciji sa klimatskim promenama izazvanih ljudskim faktorom, globalnu temperaturu gurnuti na dosad neistražene nivoe.

U prošlogodišnjem izveštaju SMO navedeno je da su šanse za prekoračenje granice 50-50, dok su između 2017. i 2021. godine naučnici procenjivali da su šanse samo 10 odsto.

SMO je takođe saopštila da će jedna od narednih pet godina biti najtoplija u istoriji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet