Fokus

Međunarodni dan mirovnjaka UN u Njujorku: Odlikovanje i za potpukovnika Dejana Stanojevića iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

21:15

Međunarodni dan mirovnjaka UN u Njujorku: Odlikovanje i za potpukovnika Dejana Stanojevića iz Srbije
Međunarodni dan mirovnjaka UN u Njujorku: Odlikovanje i za potpukovnika Dejana Stanojevića iz Srbije - Copyright Vojska Srbije/Andrija Gavrilović

veličina teksta

Aa Aa

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku će u četvrtak, 25. maja biti obeležen Međunarodni dan mirovnjaka UN i 75. godišnjica mirovnih snaga UN, a tada će medaljom Dag Hamarskjold, pored ostalih, biti odlikovan i potpukovnik Dejan Stanojević iz Srbije, koji je poginuo u padu helikoptera u Demokratskoj Republici Kongo 29. marta 2022.

Srbija doprinosi mirovnim operacijama UN sa skoro 300 pripadnika vojske i policije koji služi u Centralnoafričkoj Republici, na Kipru, u Libanu i na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju UN.

Međunarodni dan mirovnjaka UN ustanovila je Generalna skupština UN 2002. godine, kako bi se ''odala počast svim muškarcima i ženama koji služe u očuvanju mira'', i u znak sećanja na one koji su izgubili živote u cilju mira.

Tokom ceremonije u sedištu UN, generalni sekretar Antonio Gutereš položiće venac u čast više od 4.200 mirovnjaka UN koji su izgubili živote od 1948.

U saopštenju se navodi da je 1948. doneta istorijska odluka da se vojni posmatrači rasporede na Bliski istok da nadgledaju sprovođenje izraelsko-arapskih sporazuma o primirju.

Od tada je više od dva miliona mirovnjaka iz 125 zemalja učestvovalo u 71 operaciji širom sveta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet